Почасна паљба на Калемегдану поводом Дана државности

Поводом обележавања Дана државности Србије, 15. фебруара, припадници Гарде Војске Србије извршили су у 16 сати почасну паљбу са Савског платоа на Калемегдану, испаљивањем 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа.

Почасној паљби присуствовали су заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Петар Цветковић, командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић, припадници Министарства одбране и Војске Србије и многобројни грађани, саопштило је Министарство одбране.

Претходно је репрезентативни оркестар Гарде одржао од 14 часова променадни дефиле Кнез Михаиловом улицом у Београду, од Трга Републике до Калемегдана.

Дефиле је започео уз звуке "Марша на Дрину" а потом су се на репертоару смењивали српски маршеви "Краљева гарда", "Милош Велики" и "Александар Први" и познате корачнице, под диригентском палицом мајора Небојше Стоиљковића.

Војни оркестар Ниш извео је променадни дефиле у Нишу, од Трга краља Милана, Обреновићевом улицом до Трга краља Александра, под диригентском палицом мајора Дејана Ђорђевића.

Поводом Дана државности, Војни музеј на Калемегдану биће отворен за посетиоце 15. и 16. фебруара од 10 до 17 часова. Улаз је бесплатан.

Србија обележава Сретење – Дан државности, у знак сећања на 15. фебруар 1804. године када је подигнут Први српски устанак и дан када је 1835. потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав.

број коментара 0 Пошаљи коментар