Држављани Србије се из карантина у Француској у Београд враћају у недељу

Четворица држављана Србије, који су се налазили у двонедељном карантину у Француској након повратка из Кине, вратиће се у Србију у недељу, 16. фебруара, каже министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Министарство спољних послова Србије је, у сарадњи са француским властима, организовало повратак држављана Србије у Београд након истека двонедељног карантина.

Они ће се вратити у Србију у недељу, 16. фебруара из карантина у Екс-ен-Провансу у Француској у којем се налазе од 2. фебруара, када су пребачени из Вухана у Кини, наводи шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

"Министарство спољних послова је све време у контакту са нашим држављанима током њиховог боравка у карантину, они су тестирани, нису имали никакве симптоме вирусне инфекције и осећају се добро. Министарство је, такође, у сталном контакту са Министарством здравља које је обавештено о повратку наших држављана", навео је Дачић у саопштењу МСП-а.

Када је реч о 14 држављана Србије на броду "Дајмонд Принцес", у којем је 5. фебруара проглашен двонедељни карантин, Дачић каже да је четворо у превентивној изолацији и додаје да нико од њих нема температуру и да се добро осећају.

"Амбасада Републике Србије у Токију је у редовном контакту са нашим држављанима на броду. Према данашњим информацијама из наше Амбасаде у Јапану, од укупно 218 особа са позитивним тестом на вирус, чак 110 је Јапанаца, а преостали су из 18 различитих земаља. Од овог броја осам пацијената је теже болесно", указао је Дачић.

Напоменуо је да је, од укупно 3.711 особа које су биле на броду на почетку карантина, до 13. фебруара у болнице премештено 265 особа.

За преосталих 3.446 особа, додаје, постојаће могућност да они старији од 80 година, који буду негативно тестирани на вирус, могу изабрати да ли ће остати на броду до краја карантина, или ће бити премештени у адекватни смештај обезбеђен од јапанских органа. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво