Заштитник грађана: Проверићемо активности свих институција у Алибунару

Заштитник грађана Зоран Пашалић каже да ће бити испитане активности свих надлежних институција у случају напуштене деце код Алибунара. Наводи да по важећем закону Центар за социјални рад нема проактивну улогу да изађе на терен и утврди ситуацију ако случај нико није пријавио.

Од среде, када је на РТС-у емитована прича о шесторо деце која живе потпуно сама у Новом Козјаку код Алибунара, јавило се много грађана, институција и фирми које желе да помогну.

Министарство за рад послало је републичку и покрајинску инспекцију на терен, а заштитник грађана покренуо је поступак контроле рада Центра за социјални рад Алибунар.

"Наши службеници који се баве проблематиком дечјих права радиће у Алибунару проверу активности, не само Центра за социјални рад већ и школе и здравствених установа, а видећемо и какво је њихово тренутно стање, како су деца смештена и у којим условима", истиче заштитник грађана Зоран Пашалић.

Каже да ће бити испитан и начин на који су деца одведена у Дечје село.

"Врло је значајно што нису раздвојена јер у таквим ситуацијама они не воле да се раздвајају и то може веома лоше утицати на њихово стање", наводи заштитник грађана.

Каже да се контрола рада институција обавља по процедури која подразумева да се утврди шта су институције законски биле у обавези да ураде и да ли су то спровеле на начин који је предвиђен законом и прописима.

"Суштина је у томе да ли су они учинили све што су могли и оно што их закон обавезује, као и правила службе", наглашава Пашалић.

Објашњава да је заштитник грађана у могућности да препоруком упозори да се сличне ствари више не догоде, а ако су направљене теже повреде закона и самог поступка, предузимају се мере према онима који су пропусте учинили, од дисциплинских до јавног захтева за разрешење онога ко је погрешио и ко је одговоран за такву ситуацију.

"Прве резултате очекујемо данас већ око четири сата", истиче заштитник грађана.

Изостанак проактивности

Зоран Пашалић каже да има притужби на рад центара за социјални рад, најчешће на њихово непоступање.

"Ми можемо увек да контролишемо да ли су центри поступали у складу са законом и прописима, али што се тиче њихових мишљења и налаза, то је област коју ми не можемо да контролишемо, али постоји министарство надлежно за ову област као виша инстанца која то ради", објашњава Пашалић.

Истиче да, према важећем закону, Центар за социјални рад нема проактивну улогу да изађе на терен и утврди ситуацију, ако случај нико није пријавио.

"Покрајински омбудсман и ја смо разговарали да заједно кренемо у акцију предлога за измену закона да бисмо проактивност ставили као законску обавезу", каже заштитник грађана Зоран Пашалић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 14. феб 2020, 17:22) - Markovljev [нерегистровани]

pokazase

Ovi iz Alibunara baš pokazaše šta i kako se neradi, da bi tome dali krunu tim da se deca voze u Sremsku Kamenicu u 11 sati noću kada deca treba da spavaju a ne da se mlataraju preko 100 kilometara noću. Ako niko nebude otpušten od socijalnih radnika, preko pedagoga iz škole u koju su ta deca trebala da idu, onda je to sramota za državu Srbiju. O ponašanju komšija koji su iskorištavali ovu decu ni ne želim da govorim. Živimo u asocijalnom vremenu, jer ljudima i deci u nuždi više niko ne pomaže, ni oni koji su za to plaćeni državom.

(петак, 14. феб 2020, 14:42) - anonymous [нерегистровани]

Otkaz

Nemarnost I nerad se ne kaznjavaju.Nikada nema posledica, posebno za ove u javnim sluzbama.Zato I niko ne radi svoj posao.Zasto bi?Bolje je dobijati platu I ne raditi nista.I kada budes uhvacen nema kazni ni posledica.Nikada odgovorni nece biti kaznjeni.U normalnim drzavama ovo se resi za par sati. Ali Srbija je ovo brale.

(петак, 14. феб 2020, 13:45) - anonymous [нерегистровани]

OtkaziIIII!!!!!!

ko ce da poveruje u pricu da nisu znali. Pa ta deca imaju neko 2 a neko 15 godina, pa zar je moguce da niko ne zna za njih. Pa nisu ona sinoc pala s neba pa nismo kao culi za decu i uslove pod kojim zive. Ono nije kuca. Ne postoji naziv za taj objekat. Strasno. Kazniti sve i napraviti specijalnu emisiju o celom slucaju i prikazati je u udarnom terminu.

(петак, 14. феб 2020, 13:44) - anonymous [нерегистровани]

gradjanska duznost

Svi su ovde zatajili, i socijalne sluzbe i gradjani, kako niko od gradjana nije prijavio slucaj, po meni bilo im je lepo imali su jeftinu radnu snagu, treba svi da se stide od babe od komsija a najvise od socijane sluzbe, nadam se da ce neko da snosi odgovornost

(петак, 14. феб 2020, 13:22) - Bob [нерегистровани]

Nije nego

Proveriti, uociti neke nepravilnosti...i to je to. Niko nikada nije kaznjen, nije izgubio posao zbog nerada u drzavnoj firmi. Jednostavno ko radi u drzavnoj firmi zasticen je kao beli medved.