Ходочашће од Београда до Подгорице, младићи кренули пешке на литију у Црној Гори

Два младића из Подгорице, Огњен Мараш и Милош Ајковић, препешачиће 500 километара у ходочаственој литији од Београда до Подгорице. Пријепољац Александар Бабић, као и Мирослав Антић из Земуна, на основу објаве на друштвеним мрежама самоиницијативно су одлучили да им се придруже.

Младићи су од београдског Храма Светог Саве почели да пешаче ка Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, како су навели, са жељом да "у духу православља, миром, слогом и достојанством, бране светиње".

Њихов пут би требало би да траје 12 дана, а најавили су да ће присуствовати молитвеном ходу и литији 23. фебруара у главном граду Црне Горе.

Председник опозиционе црногорске странке Права Црна Гора Марко Милачић, који је био испред Храма да испрати младиће, рекао је да ће "момци својим чином исписати историју", у данима када, како каже, Црна Гора исписује историју "у борби за слободу и одбрану светиња".

На испраћај момака пред полазак дошли су и лидери опозиционог Демократског фронта у црногорском парламенту Андрија Мандић и Милан Кнежевић.

"Млади људи личним примером сведоче како се вреди борити за свој народ и за своју цркву. Проговорила је народна душа Црне Горе. Свака част момци", рекао је Мандић испред Храма.

Кнежевић је навео да ходочаствена литија говори о саборности народа Србије и Црне Горе, без обзира што је подељен у две независне државе, као и о вери у Српску православну цркву.

"Србија и Црна Гора повезане су нераскидивим духовним, историјским и културним везама. Ми ћемо сигурно и у будућности бити две независне државе, али ће Црна Гора и Србија бити једна фамилија", закључио је Кнежевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара