WWF не подржава изградњу малих хидроелектрана

Светска организација за заштиту природе Адрија (WWF) саопштила је да приватни инвеститори мини-хидроелектрана шире лажне вести и демантује њихове тврдње да МХЕ не утичу негативно на природу и да ВВФ подржава њихову изградњу.

Последњих десетак година сведочимо системском уништавању река и потока услед експанзије малих хидроелектрана, наводи се у саопштењу WWF и додаје да у Србији и целом региону постоје проблеми узроковани неконтролисаном изградњом МХЕ.

За разлику од тврдњи инвеститора изнетих у тексту који је раније објавио Танјуг, у WWF фонду кажу да је штета коју МХЕ чине природи и ширем друштву изузетно велика – од уништавања речних корита, заробљавања река у цеви, губитка биолошке разноврсности и девастације околног подручја, до угрожавања извора питке воде и опстанка локалног становништва.

"Због свега наведеног, WWF никако не може подржати изградњу МХЕ", поручују из те организације додајући да су се увек транспарентно залагали за одрживо коришћење обновљивих извора енергије.

WWF понавља став да треба зауставити подстицаје за све врсте малих хидроелектрана и да на тај начин треба ограничити њихово неконтролисано ширење и уништавање наших река.

"Тренутна политика подстицаја за производњу електричне енергије из обновљивих извора одговара искључиво инвеститорима у МХЕ, значајно ограничавајући производњу из других обновљивих извора, попут сунца и ветра. Штавише, што је мања инсталисана снага постројења, то је већа подстицајна откупна цена струје, чиме се додатно повећава притисак на реке, јер је инвеститорима у интересу да саграде што више постројења мање инсталисане снаге. То често подразумева стављање небројених километара река у цеви. У прилог томе говори и чињеница да је 95 одсто саграђених МХЕ снаге испод 1 МВ", појашњава Наташа Миливојевић из WWF  Адрије".

"Хиљаде километара река биле би изгубљене" 

Анализа улагања у мале хидроелектране, коју је 2018. године урадила организација Bankwatch показује како се већина таквих пројеката у Србији финансира новцем страних банака, а посебно група Ерсте банке (Аустрија) и Уникредит банке (Италија).

"Инвеститори често напомињу како су МХЕ битне за енергетску будућност Србије. Ипак, све анализе показују да је њихов допринос енергетској стабилности Србије занемарљив. Постојеће МХЕ у просеку производе мање од 0,8 одсто укупне електричне енергије, а када би се све планиране изградиле, тај износ не би премашио три одсто".

У WWF-у истичу да би, заузврат, било изгубљено на хиљаде километара река.

"Ипак, решење постоји. Влади Србије већ смо предложили да се из Уредбе о подстицајним мерама за производњу електричне енергије из обновљивих извора, трајно укину подстицаји за мале хидроелектране и повећају квоте за друге обновљиве изворе енергије попут ветра или сунца. Тиме би се дуготрајно допринело бољем енергетском миксу, те стабилизацији целог система. Осим тога, улагањима у енергетску ефикасност и модернизацију електроенергетског система повећала би се доступност електричне енергије, уместо уништавањем наших река", закључује Миливојевић.

Влада Србије, како је наведено, сада има јединствену прилику да измени Уредбу о подстицајним мерама за производњу електричне енергије из ОИЕ и искључи из ње мале хидроелектране.

На тај начин послала би јасну поруку да је очување биодиверзитета један од стратешких приоритета Србије односно заштита водних ресурса којим обилује.

Истовремено, заустављањем даље изградње МХЕ стали би уз грађане који су путем протеста и другим јавним наступима, јасно показали да желе да зауставе даље уништавање река Србије, наведено је у саопштењу.

број коментара 0 Пошаљи коментар