Зашто је Википедија на српском друга по поузданости на свету

Задужбина Викимедија је у сарадњи са Универзитетском библиотеком "Светозар Марковић" трећу годину заредом одржала кампању уређивања референци на Википедији на српском језику. Резултат акције је то да је Србија на другом месту по доприносу проверљивости информација на Википедији.

Викимедија Србија је невладина организација чији је циљ промовисање и подржавања сакупљања слободног знања и део је Задужбине Викимедија. Највећи пројекат Викимедије је онлајн енциклопедија Википедија.

Акција уређивања референци – извора података – у чланцима на Википедији је трајала од 15. јануара до 5. фебруара.

Менаџерка за сарадњу са институцијама културе Викимедије Србије Горана Гомирац је рекла за РТС да су убачене 4.052 референце и да је боља само Википедија на хебрејском језику.

Додала је да су већину учесника чинили библиотекари, али и да је могао да учествује свако ко је заинтересован.

"Ова кампања је првенствено усмерена на библиотекаре, на подизање њихове свести и мотивисања да дају свој професионални допринос у уређивању Википедије", истакла је Гомирац.

Највећа ствар коју су корисници добили кампањом је повећање поузданости Википедије.

"О популарности Википедије на српском језику говори податак да неки чланци имају више од 300.000 прегледа, а узор је Википедија на енглеском језику", навела је Гомирац.

Чланци који немају референцу или покриће бришу се или означавају као непоуздани, а корисницима се саветује да провере одакле су подаци у чланку узети.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво