Ове године више од 520 милиона динара за рециклажни отпад

Градоначелник Београда Зоран Радојичић обишао је велики  рециклажни центар ЈКП "Градска чистоћа" на Ади Хуји, у коме је на пословима сепарације отпада запослено 50 радника. Радојичић је том приликом најавио повећана улагања Града када је рециклажа у питању и рекао да је циљ да свака од 17 београдских општина има по једнан рециклажни центар.  

Према Радојчићевим речима ради се ручно, одваја се папир, картон, стакло, пластика, метал а Одвојени отпад се пресује и одлази у даљу процедуру рециклаже.

"Важно је да отпад који се третира на овај начин може да се користи за циркуларну економију и да се тако дође до новца за заштиту животне средине или унапређење рада рециклажних острва. На тај начин током прошле године ЈКП 'Градска чистоћа' је зарадила четири милиона евра, али и поред тога нема сумње да има места за напредак. Доласком у рециклажни центар желимо да покажемо грађанима начин на који се рециклирани отпад даље третира, а уједно да им дамо потпуну информацију како би били сигурни да одвајање отпада пружа вишеструке бенефите", рекао је Радојичић.

Према његовим речима, током прошле године забележено је повећање од 20 одсто када је у питању укупна количина рециклираног отпада у Београду, уз улагање од 495 милиона динара за унапређење ове области. 

"Ове године за исту сврху планирано је 520 милиона динара, а требало би напоменути да је у плану и постављање додатних 640 рециклажних звона, од којих би 240 било за стакло, а 400 за одлагање картона, пластике и метала. Такође, спремно је 25.000 нових плавих канти за сепарацију отпада, а биће постављено и 300 подземних контејнера за одлагање рециклабилног отпада", рекао је Радојичић. 

Додао је да ћемо на тај начин побољшати квалитет животне средине, а град ће, како је рекао, сигурно бити лепши и уреднији. 

"Осим чврстог отпада, важна тема је и третман отпадних вода, јер ће уз мере за смањење аерозагађења и коришћења прихватљивијих извора енергије, животна средина у Беораду бити значајно заштићенија. Такође, значајно је и решавање проблема дивљих депонија, а део решења је сигурно пројекат фабрике за прераду отпада у Винчи", закључио је Радојичић. 

Директор ЈКП "Градска чистоћа" Марко Попадић је рекао да је рециклажа једна од најважнијих области пословања ЈКП "Градска чистоћа".

"Тако ће бити и у текућој години, захваљујући помоћи коју кроз Секретаријат за заштиту животне средине добијамо од Града Београда. Улажемо новац у подземне контејнере и канте за индивидуална домаћинства, тако да имамо простора за даљи напредак у области рециклаже. То је једини начин да сачувамо планету и да имамо здравију животну средину у нашој непосредној околини",  рекао је Попадић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво