Како постати туристички водич по новим прописима

У Србији је тренутно регистровано више од 1.100 туристичких водича. По новом законику, лиценце за водиче убудуће ће се полагати на националном и локалном нивоу. Једна од првих обука је почела у Кикинди.

Четрдесетосмогодишња Кикинђанка Биљана Мандић једна је од 30 полазника двонедељне обуке за туристичке водиче која је почела у Кикинди.

По професији трговац, Биљана је тренутно незапослена и планира да полаже за националну лиценцу туристичког водича одмах након обуке која подразумева припремну наставу и практичан рад на терену.

"Обука за локалне туристичке водиче је права прилика за младе, као и за нас који волимо свој град да позовемо људе, туристе у што већем броју да дођу код нас. Да им представимо на најбољи начин наш град", рекла је Биљана Мандић из Кикинде.

Наташа Глигоријевић, предавач казала је да су креирали једну посебну методологију која ће тим неким иновативним приступима бити фокусирана на потенцијале које Кикинда нуди, тако да је прилагодјена условима самог рада.

"Оно што је још важна ствар то је да је Национална служба за запошљавање укључена у овај пројекат и зато што је ово препознато као један од видова подршке самозапошљавању", истакла је Глигоријевићева.

У Србији је регистровано око 1.100 туристичких водича. Постоје два нивоа лиценцирања, један на националном и други на локалном нивоу. У Банату пуно занимљивих дестинација, али и све више манифестација које привлаче туристе.

"Свима треба прићи са истом пажњом, свима им приказати оно што је најбоље у граду, некада је то архитектура, некада је то место где је добра кафа или где се викендом рецимо негде одржава неки интересантан концерт. У сваком случају, циљ је свих нас да људи који дођу у Кикинду једном, пожеле да се врате у наш град", Јасмина Миланков из Канцеларије за туризам града Кикинде.

Програм је свеобухватан, овакве наставне и практичне радионице су тек помоћ пред тест за стицање лиценце туристичког водича.

Неретко се на овакве обуке јављају и грађани заинстересовани да боље упознају локално наслеђе и занимљивости.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи