"Србија се ставља у тежак положај, комшије нам враћају мигранте мимо споразума"

Мађарска полиција у уторак је на граничном прелазу Хоргош – Реске 2 испалила хице упозорења за мигранте, који су незаконито покушали да уђу у њихову земљу. Радош Ђуровић из Центра за помоћ тражиоцима азила каже за РТС да очај тера мигранте на такве поступке, јер морају да чекају по две године да затраже азил у Мађарској.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Радош Ђуровић истиче да суседне земље често крше билатералне споразуме са Србијом, практично гурајући назад мигранте који покушавају да дођу до територије Европске уније.

"Србија се ставља у изузетно тежак положај, јер нам околне земље илегално враћају мигранте кршећи све билатералне споразуме", истиче Ђуровић.

Према његовим речима, мигранти се враћају у Србију без икакаквог упозорења властима, додајући да представљамо "неку врсту отпада".

Говорећи о инциденту у коме су мађарски полицајци пуцали у ваздух, Ђуровић истиче да то никако не може бити решење за тај проблем.

"Они из очаја прелазе границу, јер морају да чекају по две године да би могли да затраже азил у Мађарској", рекао је Ђуровић.

Наводи да је према стању на терену Мађарска прва по броју мигранта који покушавају да из Србије уђу на територију ЕУ, а да за њом следи Хрватска.

Ђуровић наводи да се бележи пораст броја мигранта који покушавају да уђу и Србију како би наставли даље ка земљама ЕУ: 

"Више од хиљаду људи налази се у пограничном појасу, а највише их има дуж реке Тисе."

Истиче да су Србији потребна додатна средства да би се изборила са проблемом миграната.

"Потребан је новац да би се изградио систем, а многи мигранти су ван система".

Сматра да би држава могла боље да користи фондове које има на располагању.

"Постоји избор да ли ће то радити држава или ће то за нас чинити међународне организације", каже Ђуровић и додаје да Србија треба да има план и да сама прикупља средства.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 29. јан 2020, 12:41) - anonymous [нерегистровани]

Orban

Pa Mađari su u pravu a pitanje je zašto smo mi to sebi dozvolili. Većina je došla preko Grčke i Bugarske koje su u EU pa mi nije jasno zašto izlaze sa teritorije EU i dolaze kod nas.

(среда, 29. јан 2020, 11:47) - Sale [нерегистровани]

Pravda

Prvo nelegalnin prelaz, zatvor i trajno proterivanje. Rata odavno više nema pa je razlog za njihov boravak u Evropi odavno zavrsen krsenje je zakona pomagati im da se docepaju tudjeg zbog koga ce morati ozbiljno da odgovaraju oni koji u tome učestvuju.

(среда, 29. јан 2020, 11:39) - anonymous [нерегистровани]

tt

Sami smo krivi.

(среда, 29. јан 2020, 10:59) - anonymous [нерегистровани]

Kao i uvek - Srbin ispravlja tuđe "krive Drine".

" "Они из очаја прелазе границу, јер морају да чекају по две године да би могли да затраже азил у Мађарској", указује Ђуровић."
Šta se to nas tiče???
Ko poziva imigrnte - Taj neka obezbedi njihov bezbedni transfer na svoje područje - i tačka! Zašto mi primamo veći broj migranata, nego što je broj njihovog prelaska u Mađarsku i Hrvatsku??? Pa oni u Srbiju ulaze iz država članica EU - Bugarska, Grčka...Što njima Nemačka ne naredi da ih zadrže???
A Mađarska ispravno postupa, jer Nemačka ni u kom slučaju nema nameru da prihvati sve one koji pređu u Mađarsku.

(среда, 29. јан 2020, 09:23) - Markovljev [нерегистровани]

Zašto mi nevraćamo?

Mene interesuje, zašto mi nevraćamo te izbeglice tamo odakle su nam došle? Nisu to nikakve izbeglice, već ljudi koji imaju za cilj EU i Englesku, pa neka lepo putuju po EU jer i Grčka i Bugarska i Rumunija i Madjarska su u EU. Sprečioti ulazak iz S. Makedonije a naši socijalni radnici ionako imaju dovoljno posla sa našom sirotinjom, koju bi EU takodje mogla pomoći sa nekim Eurom.

(среда, 29. јан 2020, 09:22) - anonymous [нерегистровани]

E svasta?

Srbija stavlja okolne zemlje u tezak polozaj, a i svoje gradjane. Migranti prolaze kroz EU Grcku,Bugarsku i ostaju u Srbiji.