Свети Сава – принц, монах, архиепископ, књижевник, просветитељ...

Српска православна црква и верници данас обележавају Светог Саву који се сматра једном од најзначајнијих личности српске историје. Његов култ се вековима негује у народу. Ово је шест ствари које би требало да знате о Светом Сави.

Српски принц 

Рођен је као Растко Немањић, најмлађи син великог жупана Стефана Немање, и брат Вукана и Стефана Првовенчаног.

Монах на Светој Гори 

Након што је од оца добио на управу Захумље, 1192. године је побегао на Свету гору и замонашио се у руском манастиру Светог Пантелејмона, где је добио име Сава. Касније је са оцем подигао манасти Хиландар, први и једини српски манастир на Светој гори.

Просветитељ

У Србију се вратио 1208. године да потпуно измири завађену браћу. Бавио се просветитељским радом преносећи основне верске и световне поуке.

Први српски архиепископ 

Године 1219. Сава је убедио Васељенског патријарха и никејског цара да одобре аутокефалност (самосталност) српске цркве са статусом архиепископије. Именован је за првог српског архиепископа.

Књижевни рад 

Иза себе је оставио више писаних дела. Најзначајнија су Житије Светог Симеона, Карејски типик, Хиландарски типик и Студенички типик, као и Законоправило.

Снажан култ у народу 

Умро је по повратку из Палестине у Бугарској 1236. године. Његове мошти су пренете у манастир Милешеву. Савин култ је у народу био јак. Због тога је турски заповедник Синан-паша наредио да се мошти спале на Врачару, вероватно 1594. године.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. јан 2020, 15:38) - anonymous [нерегистровани]

Šta je sad ovo?

Pa Vizantija je bila čista hrišćanska država. Zašto ne bi dala nekome autokefalnost? Tada je sve bilo pravo hriscantvo, bratski, bez interesa...ili?

(понедељак, 27. јан 2020, 15:37) - anonymous [нерегистровани]

хех

Не приличи јавном сервису да објављује тако површан текст о личности попут Светог Саве. Номоканон и типик нису књижевна дела већ правни акти. То је као када бисте писце Закона о раду назвали књижевницима.

(понедељак, 27. јан 2020, 15:15) - anonymous [нерегистровани]

Pa da.

Vizantiji trebali saveznici pa prodala autokefalnost, a mozda i poklonila...
Znaci, duhovno nista nismo znacili vizantiji, vec samo interesi! Opet znaci, da nisu nikad bili vernici vec intersdzije, mislim na Viznatiju, ali i na nase.

(понедељак, 27. јан 2020, 15:01) - ДАН [нерегистровани]

лако

Сава је лако убедио Васељенског патријарха и никејског цара јер су били у стисци, без Цариграда и ослабљени ! Код јаке Византије не би прошао ! Део посла му је урадила братовљева тазбина (Енрико Донсоло са Венецијом) заузимањем Цариграда) ! Пошто је краљица била венецијанка само то је остало Византији ! Савин дипломатски добитак у право време ! Молим објавите !

(понедељак, 27. јан 2020, 13:24) - М.Н.Дујовски [нерегистровани]

Вечно име=Вечна слава

Намногајаљета замногугодини