Неће Грза у цев, поништена дозвола за мини-хидроелектрану

Општина Параћин поништила је грађевинску дозволу за изградњу мини-хидроелектране на реци Грзи. То је резултат огромног притиска јавности и више од шест хиљада потписа које су прикупили активисти групе "Одбранимо Грзу", који не желе да више од два километра тока речице инвеститор уведе у цеви.

Одељење за урбанизам општине Параћин поништило је претходно издату грађевинску дозволу јер је установљено да такозвано доње језеро на Грзи, одакле би према плану требало да се постављају цеви за мини-хидроелектрану, заправо нелегалан објекат, без употребне дозволе.

Општина је формирала и анкетну радну групу која ће испитати како је инвеститор раније уопште и добио грађевинску дозволу и да ли је било кршења закона приликом издавања. 

"Што се тиче општине Параћин, нама та мини-хидроелектрана није потребна и заиста ништа не значи за привреду Параћина. Напротив, у најмању руку нарушава изглед нашег излетишта", каже Саша Пауновић, председник Општине Параћин.

У групи грађана "Одбранимо Грзу" задовољни су одлуком Општине јер су уважени њихови аргументи.

"Параћин има прву оборену грађевинску дозволу важећу на територији Републике Србије. То није било до сада. Нисмо ишли да правимо нереде, да правимо штету људима, нисмо позивали на револт и на протесте, и на као што неки имају навику, на неку буну, нема потребе, ако нешто није исправно не може да буде урађено, кроз папире се то лепо види", каже Зоран Којадиновић, председник групе "Одбранимо Грзу".

Осим поништења грађевинске дозволе за Грзу, Општина је изменом планских аката практично стопирала изградњу још три мини-електране на Црници и Грзи.

"Такође у поступку је наш захтев да се из Просторног плана општине Параћин и из два урбанистичка плана који се односе на остатак туристичког насеља Грза такође избаци могућност изградње малих хидроелектрана", каже Владан Вугделија, активиста групе "Одбранимо Грзу" .

Инвеститор је, како РТС незванично сазнаје, већ уложио жалбу на одлуку Општине и поступак ће се даље водити у другостепеном органу - Одељењу министарства грађевине у Крагујевцу.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 25. јан 2020, 19:45) - anonymous [нерегистровани]

Grza

Nije baš sve tako kao što se piše. U toj reci ne postoji život jer služi kao kanalizacija istoimenom vikend naselju.Dva veštačka jezera ne mogu da budu deo netaknute prirode

(субота, 25. јан 2020, 12:21) - anonymous [нерегистровани]

Bravo za sve!

Samo napred. Odbranimo sve ono sto nam je ostalo. Zivimo u skladu sa prirodom

(субота, 25. јан 2020, 12:04) - Markovljev [нерегистровани]

Sloga čini čuda

Pravi dokaz, da kada su gradjani složni i koriste legitimna sredsta protesta a opštinski činovnici imaju sluha za svoje gradjane, da je sve moguće, pa i oduzimanje gradjevinske dozvole. Sada još stvar dovesti do kraja pa utvrditi neznanje ili lošu nameru onih koji su tu dozvolu izdali. U oba slučaja je jasno da taj posao dalje nemogu raditi. Bravo i za gradjane i za Opštinske organe.

(субота, 25. јан 2020, 10:30) - anonymous [нерегистровани]

Srce kao sunce!

Svaka cast Paracinci! Neka zivot pobedi novac!!

(субота, 25. јан 2020, 08:40) - anonymous [нерегистровани]

Najcistija

Najcistija reka u Srbiji.