СЗО: Нема разлога за панику због коронавируса, Србија је спремна

У Кини је потврђено да се нови облик коронавируса може пренети са човека на човека. Девет људи је преминуло, а заражено је више од 400. Одбор за хитне случајеве Светске здравствене организације заседаће данас ради процене да ли епидемија коронавируса у Кини представља претњу на глобалном плану. Представник Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануш каже да нема разлога за панику, као и да је Србија спремна.

Маријан Ивануш објашњава да се ради о новом вирусу који код неких људи може изазвати озбиљне последице.

"Када се ради о нечему таквом, када је могућ пренос болести са човека на човека и када вирус није више ограничен на једну земљу, разматра се питање колика је претња за здравље на међународном нивоу", каже Ивануш.

Истиче да је у таквим случајевима успостављање Одбора за хитне случајеве Светске здравствене организације стандардна процедура дефинисана Међународним здравственим правилником.

"Кина је одлично одрадила свој део посла јер се вирус појавио пре месец дана. Кина је одмах обавестила Светску здравствену организацију да се појавила упала плућа коју узрокује непознат вирус. Сарадња кинеских власти и наше организације је одлична. Одмах се укључила регионална канцеларија за тај регион, па и централа у Женеви", каже Ивануша.

Наглашава да сви заједно раде на томе да се вирус прати и да се сазна колико је оболелих, одакле долази вирус, како се преноси и колико људи има неки тежи облик болести.

"Не преноси се лако, потиче од животиња" 

Маријан Ивануш објашњава да пуно људи заражених вирусом може имати симптоме благе прехладе, а да се само код појединаца развија озбиљна вирусна упала плућа која може довести до отказивања плућа и осталих органа, па и смрти.

"Занима нас са каквом лакоћом се вирус преноси са човека на човека. Како сада изгледа, тај пренос није лак као код малих богиња, на пример. Мислим да се чак преноси нешто теже од обичног грипа, али ноћас ћемо знати више", објашњава Ивануша.

Подсећа да су 2005. године чланице СЗО прихватиле Међународни здравствени правилник који дефинише и капацитете које поједине земље треба да изграде.

"Извршена је анализа и евалуација спремности Србије да одради свој део посла када се појаве међународне претње здрављу. Резултати су показали да је Србија једнако добра као земље Европске уније", истиче Ивануш.

Наводи да нема директних авионских линија из Кине за Србију, као и да је на Аеродрому "Никола Тесла" у Београду увек на располагању здравствени тим који је спреман да прихвати заражене путнике, ако је потребно.

Маријан Ивануша објашњава да вирус вероватно потиче од животиња и да се пренос болести најефикасније спречава термичком обрадом меса и личном хигијеном, нарочито редовним прањем руку.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво