Пракса за потребне занате – пречица до запослења

Град Панчево је у сарадњи са немачком организацијом "Хелп" спровео пројекат запошљавања, где су предност имали млади, жене и Роми. После обављене вишемесечне праксе код осам послодаваца, троје радника је добило стално запослење, а предузетници новац за набавку опреме за рад.

Тридесет једногодишњи Панчевац Миша Марковић завршио је основну школу и до сада није могао да пронађе посао. Пројекат Градске управе и немачке организације омогућио му је деветомесечну праксу у фирми која се бави електроинсталацијама, а пошто се добро показао, продужили су му уговор.

"Било ми је занимљиво учећи нову област, стручно сам се оспособио и сад сам спреман да обављам овај занат. Значи ми редовна плата и коректан однос", истиче Марковић.

Послодавац који је запослио Мишу добио је помоћ од 290 хиљада динара за куповину алата и опреме за рад. Каже да посла има доста, гради се по Панчеву и потребне су њихове услуге, али недостају радници.

"Проблем је што младе генерације неће да уписују школе типа овог заната, а и доста оспособљеног кадра је отишло ван наше земље. Спремни смо, као што смо и Мишу оспособили, да помогнемо младим људима који почињу да раде, да науче овај посао и да могу нормално да живе", каже послодавац Душан Вучак.

Новчана средства за овај пројекат обезбедила је Шведска развојна агенција, док је Град Панчево учестовао са 10 одсто.

"Ми смо успели да издејствујемо 19 грантова за људе који су у међувремену отворили своје предузетничке радње и развили свој мали бизнис, а осим тога имали смо радну праксу, где су били плаћени порези и доприноси", наводи градски већник Миленко Чучковић.

Сарадња са организацијом "Хелп" наставиће се и ове године, што ће донети нове шансе за запослење.

број коментара 0 Пошаљи коментар