Одржана комеморација поводом смрти Неде Арнерић

На комеморацији у Југословенској кинотеци од Неде Арнерић опростили су се колеге и пријатеље. Подсећајући се највећих улога које је остварила у каријери дужој од пола века, присутни су истакли професионализам који је неговала Неда Арнерић и шарм којим је пленила. Испраћај за кремацију је у суботу 18. јануара, а урна ће бити положена у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Од првог филма ''Сан'' Пурише Ђорђевића у коме је играла са 13 година, забележила је више од 100 улога у неким од легендарних остварења:''Ко то тамо пева'', ''Варљиво лето '68.'', ''Вишња на Ташмајдану. Добила је бројна признања и награде, међу којима су Златна арена у Пули, ''Павле Вуисић'' за животно дело, ''Београдски победник'' за изузетан допринос филмској уметности.    

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић напоменуо је на почетку комеморације да су склад унутрашње и спољашње лепоте, уз огроман таленат и нежност, најбоље описивали Неду Арнерић.

"Невероватна скромност и одсуство претеране професионалне амбиције са каквом се данас често сусрећемо, Неду су чинили још већом", казао је Пантелић и додао да је славна глумица у свет покретних слика ушла млада и остварила велику каријеру.

"Њен животни пут ће инспирисати настанак филма у којем ће она изостати као глумица, али ће истина носити њено име", казао је Пантелић и потом прочитао неколико телеграма који су поводом смрти Неде Арнерић стигли у Југословенску кинотеку.

Глумица Мира Бањац је написала да нас је напустила и последња аутентична звезда нашег филма.

Редитељ Горан Паскаљевић је у телеграму изразио неверицу да је Неда отишла заувек, а његов колега Лордан Зафрановић написао да су се за кратко време угасиле три изванредне звезде југословенског филма: Неда Арнерић, Душица Жегарац и Милена Дравић.

"Са њима се угасила и духовна Југославија из сретних времена, а Неда Арнерић је била оличење живота и љубави", написао је Зафрановић.

Ивица Клеменц, блиски колега и пријатељ Неде Арнерић сећао се дивних момената које је провео са великом глумицом.

"Били смо на скијању пре десетак дана и препознала је да у кекс нисам ставио лимун. Била је увек прецизна и свом мужу и мени није допуштала да бацамо опушке у море на једрењу. Говорила је да тако загађујемо свет око нас. Не желим више да идем на скијање без Неде", казао је Клеменц.

Глумица Елизабета Ђоревска казала је да је Неду упознала пре 40 година.

"Била сам тада надобудна студенткиња глуме, а она скромна звезда која је већ годинама снимала по Југославији и свету. Тешко ће ми бити да прихватим да више никада нећемо делити сцену и дивно пријатељство. Неда је у свом глумачком бићу имала слободу, радост, креацију. На сцени се Неда претварала у цвет на сунцу и када би се светсла позорнице угасила тај цвет би се затварао" казала је Ђоревска.

"Професионална и дама са великим Д" 

Глумац Феђа Стојановић каже да је играо са њом у Атељеу 212.

"Право пријатељство са недом стекао сам пре четири године када смо почели да играмо римејк представе Извињавамо се, много се извињавамо. Неда је била професионална и дама са великим словом Д. Њен начин опхођења је био толико фин и углађен да је потпуно одударао од средине у којој живимо. Била је несигурна у себе и свој таланат и чинило јој се да увек мора испочетка, а оставила је иза себе толико тога", казао је Стојановић.

Глумица Милица Зарић је напоменула да се спријатељила са Недом Арнерић у раду на представи Гвоздени живот у Боградском драмском позоришту.

"Играле смо маму и ћерку и од тада смо се и тако звале. Неда је била моја сценска мама. Била је мудра, лафица, ортак, шмекерка, храбра, крхка и снажна...а пре свега добар пријатељ", казала је Зарићева.

Редитељка Милица Краљ је истакла да за насих живота нећемо срести никог ко је био као Неда Арнерић.

"Недина каријера је импозантна, а она се трудила да се свима представи што обичнијом да би њеним саговорницима било лакше. Неда је својим образовањем и и талентом могла лако да постиди сваког човека, а она се трудила да се људима спредстави што блесавијом и наивнијом да би другима било лакше", казала је Краљ.

Комеморацији поводом смрти Неде Арнерић, осим њене породице, присуствовали су и редитељи Срђан Карановић и Слободан Шијан, драматург Божо Копривица, глумица Аница Добра....

Кремација је 18. јануара на Новом гробљу у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво