Кубуровић: Нестајање сведока злочина на КИМ - понављање историје

Не изненађује чињеница да потенцијални сведоци ратних злочина над Србима на Косову и Мехохији нестају и данас, каже министарка правде Нела Кубуровић. Сматра да постоји бојазан да се понови "историја", као и току рада Хашког трибунала, када су нестајали кључни сведоци у поступцима против косовских Албанаца.

"Не изненађује чињеница да потенцијални сведоци и данас, скоро 30 година касније, када се само отшкрине питање могућег процесуирања овековечених ратних злочинаца који су починили најстрашнија дела против човецности над српским и неалбанским становништвом на територији КиМ током деведесетих", рекла је Кубуровићева Танјугу.

Она је подсетила да су током рада Хашког трибунала нестајали кључни сведоци у случајевима против косовских Албанаца и да малтене нико сем Срба није осуђен пред тим судом. Кубуровићева је навела да "сви страхујемо да ће се историја само поновити".

Она јер истакла да ће, уколико Специјално тужилаштво у Хагу подигне оптужнице, српски надлежни органи предузети све неопходне мере заштите потенцијалних сведока из Србије.

Међутим, указала је да, с обзиром да до сада није подигнута ниједна оптужница, не могу да се процењују конкретне мере и активности.

Када је у питању сарадња са Специјализованим већима и тужилаштвом у Хагу за злочине ОВК, Кубуровић је напоменула да су то приштински органи, а да је размена свих података са приштинским органима могућа да се одвија искључиво у складу са договореним механизмом - преко Еулекса или канцеларија Делегације Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво