Ужички дарови деци у енклавама

Протеклих дана су деци широм Косова и Метохије од многобројних донатора из централне Србије стизали новогодишњи пакетићи. Поред слаткиша и играчака, малишани у Ораховцу, Великој Хочи и Штрпцу, добили су и књиге за школске библиотеке. Прикупили су их ученици ужичких школа, у акцији коју је организовало дописништво РТС-а у Ужицу, у сарадњи са Црвеним крстом.

Када је Немања – севојнички ђак, послао своју књигу за Космет, није знао да ће стићи баш Пантелији у руке, али се надао да ће га овај поклон обрадовати.

"Књигу у којој пише – мом другу у Ораховцу, послао ми је Немања, ученик четвртог разреда Основне школе 'Алекса Дејовић' из Севојна. Хвала му на томе", наводи Пантелија, ученик основне школе у Ораховцу.

За школске библиотеке у Ораховцу, Великој Хочи и Штрпцу, прикупљено је готово 3.000 књига.

"Хвала пуно, оним људима који су послали књиге, то нам много значи јер има деце која воле да читају", наводи Леонтина, ученица основне школе у Ораховцу.

Школа у Ораховцу је без библиотеке остала још 1998. године. Остала је тада и без своје зграде, и као и све српско, уништено или узурпирано у доњем делу града, сместила се у горњи Ораховац.

Упркос свему, Ораховац је, попут осталих српских енклава, чудесна косовско-метохијска рајска башта. Сабијена овде, тек у две улице, она је ипак, живи доказ најдубље духовне својине српског народа.

"Морамо некако да живимо, не дамо наше Косово. Навикли смо. Кад падне мрак, сви смо на окупу у кући. Не можемо децу да пустимо вани, нема шетње, седимо унутра", наводи Славица Казић из Ораховца.

Али, у српски део Ораховца долазе они који разумеју преосталих 300 житеља да овде, како год било, сачувају своје корене. Међу њима је и Петер Хандке, који у овом народу види, како каже, нешто и благо и пркосно. И тако, стижу писци, а стижу и књиге.

"Јесте рајска башта, људи још увек преживљавају, неку врсту притиска, али ваљда, небо, камен, земља, чине да је та повезаност јака, чврста, да још увек не одустају, али потребна нам је ваша подршка у сваком погледу, хвала вам", наводи Добрила Витошевић, директорка Гимназије у Ораховцу.

Да нам живот враћа само оно што другима дајемо, уче мали и велики људи, док мисле, саосећају и помажу другима. А са овим ужичким даровима, деци Космета, стигла је и Ршумова књига, јер је књига, како каже, духовна храна, најјача на свету. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи