Ужичкa одбрамбенa лигa брани реке од мини-хидроелектрана

У ужичком крају тражи се потпуна забрана градње мини-хидроелектрана. Захтеве за избацивање из просторног плана свих предвиђених локација за те електране поднели су еколози у Ариљу, припремају их у Пожеги, а у Ужицу ће се иницијатива "Ужичке одбрамбене лиге" ускоро наћи пред градским одборницима.

Групу Ужичана на акцију је покренула пре свега жеља да заштите Ђетињу, јер је плановима на њој и другим ужичким водотоцима предвиђено чак 18 мини-електрана.

Иван Петронијевић из "Ужичке одбрамбене лиге" истиче да мини-хидроелектране нису само проблем града Ужица, већ читаве Републике.

"Ми смо само хтели да начинимо неке потезе што је у домену нас самих, тако да пробудимо грађанство да се побуни против оваквог начина експлоатације природних ресурса", објашњава Петронијевић.

Од првобитне идеје референдума, као скупе и несврсисходне одустало се у договору с челницима града. И сада су одборници на потезу.

"Да се на првој наредној скупштини донесе таква одлука која би привремено зауставила издавање дозвола за изградњу мини хидроелектрана, али све до оног тренутка док се не донесе нови просторни план који је предвиђен у 2020. години а који ће свакако бити у сагласности са просторним планом Републике Србије и у чијем ће доношењу свакако бити укључени представници струке", навео је председник Скупштине града Ужица Бранислав Митровић.

Шта о смештању река у цеви мисле Ужичани, јесенас су показали протестом који је бар привремено зауставио градњу на Горњем врелу у Биосци.

Да се од инвестиција лако не одустаје показала је и уредба Владе Србије из децембра којом се дозвољава градња електрана у Парку природе Златибор.

А за то време, на једном од брегова на тој планини камен темељац за помпезно најављену прву соларну електрану у Србији одавно су прекрили коров и снег.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 14. јан 2020, 05:58) - Еко [нерегистровани]

Реке у цеви

Ако данас допустимо да нам мале реке ставе у цеви, ускоро ћемо у цевима имати Дрину, Лим, Мораву, Ибар, мало касније Саву и сам Дунав. Има ли народу снаге и свести да стане на пут овом лудилу?