Одложено увођење државне матуре

Прва државна или велика матура за гимназије и средње стручне школе уместо у јуну 2021, одржаће се годину касније, коначна је одлука Министарства просвете. Померање је, кажу упућени, очекивано, јер се на припреми за увођење националне матуре није много урадило.

Генерација рођена 2002. ипак неће бити упамћена као прва која је прошла државну матуру.

Пријемни за упис на факултете полагаће по старом. Тако је одлучило ресорно министарство, да би и школе и ђаци стигли да се припреме.

Осим ученика, нови рок обрадовао је и директоре. Кажу да их чека много посла. 

"Пре свега, израда електронске платформе која ће омогућити да се будући студенти, а у то време матуранти, пријаве за полагање матуре, односно да факултети истакну преко те платформе своје потребе, тако да ће сви који учествују у матури тек тада имати потпуну информацију, а то до сада ми нисмо имали", истиче директор Шесте београдске гимназије Раде Зејак.

Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника каже да треба да се утврде стандарди.

"Да видимо како ће се полагати матерњи језик, како ће се бирати предмети који ће бити полагани на великој матури, каква ће бити разлика између стручних школа и гимназија, уметничких школа. Где ће ту бити та фина разлика, где ћемо моћи да проценимо оно колико наши ђаци знају", наводи Јанковићева.

Само у Србији и БиХ има пријемних испита 

А да ли ђаци довољно знају да би се уписали на жељени факултет, још се једино у Србији и БиХ у региону, проверава на пријемном испиту. У припреми за националну матуру рецепт бисмо могли да препишемо од Хрватске и Словеније, које имају вишегодишњу праксу.

"Велика матура је круна образовања. Оно што може да нам се деси то је да ништа не урадимо, као што сада нисмо, и да онда 2021. схватимо да је следећа 2022. па опет одложимо пројекат, то не би било добро", рекла је Јасна Јанковић.

Уколико све буде према најавама – на полагању прве државне матуре, 2022. све садашње ученике другог разреда сачекаће исти тест – са 40 задатака, и четири сата за решавање.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи