Како до лиценце за европског професионалног возача

И после Нове године сви они који имају положену Ц, Е и Д категорију моћи ће да преко Ауто-мото савеза добију лиценцу као европски професионални возачи – кажу у Агенцији за безбедност саобраћаја. Довољне су две слике, такса од 6.000 динара, лична карта и садашња важећа возачка дозвола. То је веома битно јер је већ сада, према неким правилницима МУП-а, та дозвола неопходна, нарочито за оне који се баве међународним транспортом.

Процењује се да је досад цертификат добило пет до шест хиљада возача. Међутим, по правлиницима МУП-а, многи који желе да се баве међународним транспортом – без тога неће моћи да раде.

Лиценца се односи искључиво на возача, то је његов документ. У Србији је регистровано 160.000 теретних возила, али није за сва неопходна Ц или Д возачка дозвола. Активних возача је најмање 70.000.

"Возач Це или Де категорије који има цертификат професионалне компетенције, односно квалификациону картицу, има могућност да му се у возачку дозволу унесе такозвани 'код 95' којим стиче право да у свим земљама ЕУ управља камионима и аутобусима", каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

У Агенцији за безбедност саобраћаја кажу да ће возачи и после 1. јануара моћи да добију цертификат, али треба да пожуре јер то касније може много да их кошта.

"Ви, рецимо, можете да будете пекар, положили сте Ц, Д и Е категорију, бавите се тим послом, морате бити компетентни, морате имати нека основна знања не само саобраћајних прописа и управљања возилом већ да знате саобраћајну географију, куда се крећете, права и обичаје земаља кроз које пролазите", наводи Синиша Грастић из АМСС Банат.

Лиценца важи пет година, а у том периоду возачи ће имати обавезу да одслушају додатне часове обуке. Наставу ће највероватније плаћати предузећа у којима су запослени.

Право на бесплатну лиценцу имају сви возачи који до 29. децембра 2019. године положили возачки испит за Ц и Д категорију. Они који након Нове године буду полагали возачки испит, лиценцу ће добити тек када одслушају додатних 140 часова и положе обуку.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 10. јан 2020, 20:57) - anonymous [нерегистровани]

6ooo rsd

Pa jel besplatno ili se plaća 6 ooo rsd.....