Бадњак се оставља испред куће, а тек увече се уноси

Бадњи дан је дан уочи Божића, и део је божићних обичаја. Назив Бадњи дан је добио по бадњаку који се на тај дан сече и пали. Бадњи дан и Божић су нераздвојни, не само зато што долазе један после другог, већ и зато што се допуњавају схватањима и обичајима које народ везује за њих. Бадњи дан је и последњи дан Божићног поста.

Директор Патријаршијске управне канцеларије прота Стојадин Павловић каже да када желимо да опишемо блискост две особе кажемо да су везани ка Бадњи дан и Божић и пожелео грађанима да сви будемо тако блиски.

"Када дан осване мушка глава иде по бадњак, ако има потомка иду заједно, понекад чак и три генерације и доносе бадњак пред кућу", истиче прота Стојадин.

Бадњак поред улазних врата чека вече, када ће бити исечен и унет у дом са сламом.

"Дочекаће га неко од укућана са плодовима стрних култура, да поспе по ономе ко уноси како сам бадњак, тако и печеницу", објашњава прота Стојадин.

Истиче да данас треба постити што строже, ко може на води. Додаје и да увек има категорија људи који су повлашћенији због година живота, болесници и путници.

Божић представља почетак сваког добра, тако да породице које имају имања 7. јануара обилазе штале, оборе, свињце и кокошињце.

"У новије време, када се бави бизнисом, и ако не раде на Божић, људи иду да само мало отворе радњу, како би започели посао, као што се и спасење започело на сам Божић", навео је прота Стојадин.

број коментара 0 Пошаљи коментар