Друга педијатријска трансплантација срца у Србији

У Клиничком центру Србије урађене су прве трансплантације у овој години, и продужена четири живота. Екипа РТС-а обишла је пацијенте који су започели нови живот.

Има тек 15 година, а већ је имао много операција и последњих пет година провео углавном у болници. Најважнији позив за Вука стигао је другог јануара. Добио је ново срце.

Сада се и он, његови родитељи и тим лекара и сестара који свакодневно брине о њему, надају да је све лоше остало иза њега у старој години и да је Вук добио најважнију битку.

"На Институту за мајку и дете лечи се већ пет година", каже Душанка Вуковић, "лечи га др Сергеј Пријић. Ту се боримо, искористили смо све могуће што смо могли искорисити, и ово је био једини спас за наше дете."

Вуков отац Ђорђе рекао је да дугују велику захвалност породици донора, јер да није њих не би били срећни и задовљни.

"Велика захвалност др Путнику и његовој екипи. Апелујем на све људе добре воље, да се придруже вашој акцији ‘Продужи живот’, јер трагедије се дешавају сваки дан, али људи морају бити свесни да један живот када се угаси, да пет живота може да се спаси, и Вама хвала као екипи, целом РТС-у, јер 12 година радите акцију Продужи живот", истакао је Ђорђе Вуковић.

Проф. др Светозар Путник, директор Клинике за кардиохирургију КЦС, каже да је сва пажња посебно усмерена на децу.

"Вук је дечак од 15 година који је имао несрећу да добије редак облик кардиомиопатије који не може другачије да се лечи него трансплантацијом срца, аритмије су му угрожавале живот, и Вук је за сада добро, само да и надаље буде тако", рекао је др Путник.

Мало даље од Клинике за кардиохирургију Клиничког центра Србије, у Ургентном центру, опоравља се још једна млада особа, 35-годишња Марија из Ниша.

Марија Младеновић каже да се после нове јетре осећа одлично.

После трансплантације, добро су и пацијенти који су добили нове бубреге. Донор је био пацијент Клиничког центра у Крагујевцу.

Када утврдимо мождану смрт, онда замолимо породицу умрлог да нам изађе у сусрет и омогући донацију орагана, када добијемо пристанак за експлантацију, позивамо тим из Београда", објашњава проф. др Предраг Саздановић, директор Клиничког центра Крагујевац.

"Наше екипе су спремне 24 сата седам дана у недељи, тако да смо се у рекордном року припремили и отишли за Крагујевац. Не само наш тим, него и кардиохируршки и уролошки тим", каже др Бранислав Олуић из Ургентног центра КЦС.

Прошле године сагласност за трансплантацију дало је 15 породица, спасено је и продужено на десетине живота.

Између осталих, ново срце средином децембра добио је и Горан, који је јуче прославио рођендан. Ускоро ће кући, до тада, пошто леже један крај другог, он је сада и велика Вукова подршка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво