Данас је Туциндан

Према календару Српске православне цркве, данас је Туциндан – дан када се припрема божићна печеница.

Два дана уочи Божића припрема се месо за божићну трпезу. За печеницу се обично најчешће бира прасе, али и јагње, а месо се пече на Бадњи дан.

А да печеница буде укусна, како приличи празнику, потребни су зидана фуруна, земљана пржуља, дрва за ватру и, пре свега, умешност мајстора.

Назив Туциндан потиче од тога што се печеница некада тукла – убијала крупицом соли, касније ушицама од секире, па се онда, убијено или ошамућено прасе или јагње клало и редило.

У народу постоји веровање да утроба печенице, припремљена на Туциндан, има лековита својства.

На Туциндан, по народном веровању, децу не ваља тући, јер ће целе године бити неваљала и боловаће од чирева.

број коментара 0 Пошаљи коментар