недеља, 05.01.2020, 06:43 -> 06:59
Извор: РТС
Данас је Туциндан
Према календару Српске православне цркве, данас је Туциндан – дан када се припрема божићна печеница.
Два дана уочи Божића припрема се месо за божићну трпезу. За печеницу се обично најчешће бира прасе, али и јагње, а месо се пече на Бадњи дан.
А да печеница буде укусна, како приличи празнику, потребни су зидана фуруна, земљана пржуља, дрва за ватру и, пре свега, умешност мајстора.
Назив Туциндан потиче од тога што се печеница некада тукла – убијала крупицом соли, касније ушицама од секире, па се онда, убијено или ошамућено прасе или јагње клало и редило.
У народу постоји веровање да утроба печенице, припремљена на Туциндан, има лековита својства.
На Туциндан, по народном веровању, децу не ваља тући, јер ће целе године бити неваљала и боловаће од чирева.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар