Стефановић: Рекордна заплена од 7,2 тоне дроге

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је, представљајући резултате његовог сектора, да је огроман рад припадника довео до смањења стопе криминала и рекордне заплене наркотика.

Небојша Стефановић је, у обраћању медијима, рекао да је оно што је обележило МУП 2019. огроман рад људи, указујући да је за првих 11 месеци извршено 73.634 кривичних дела, што је смањење у односу на претходну годину када је почињено 77.724 кривичних дела.

Подсетио је да је то огромно смањење у поређењу са претходним годинама када је број кривичних дела био 110.000 и 115.000.

Нагласио је да се добар рад полиције рефлектује на укупну безбедност грађана, те је додао да је превентивним радом, на пример, за 18 одсто смањена крађа возила, а разбојништво за 23 процената.

Добрим патролама и применом полицијско-обавештајног модела припадници МУП су успели да разреше и доведу до смањења броја кривичних дела, а један од посебно запажених резултата је, како је нагласио, рекордна заплена наркотика.

"У овом тренутку имамо заплењених 7,2 тоне различитих наркотика, што је до сада незабележен резултат у Србији. Најбоље године су биле претходне, када смо имали око 4 тоне, а са актуелном количнином и те бројке смо премашили за 80 одсто", објаснио је он.

Према његовим речима непрестаном борбом против нарко-трафикинга МУП жели да покаже да та врста пошасти неће моћи да нађе плодно тло у Србији.

Представљајући резултате Стефановцих је рекао да је процесуирано 24 криминалне групе, да је због наркотика задржано 820 особа.

Управа криминалне полиције, како је указао, појачала је своје активности у борби против сајбер криминала, привредног криминала и полиције.

Стефановић је навео и да је српска полиција учествовала у девет међународних акција, у којима је заплењена велика количина наркотика.

Што се сарадња са Интерполом тиче навео је да је у Србији по потерницама те међународне институције у овој години ухапшено 92 особе, а по нашем налогу у иностранству 210.

"Каналима Интерпола разменили смо 179.661 поруку. На листи најпожељнијих земаља за сарадњу Интерпола смо на петом месту већ више година за радом, а на листи Еуропола трећи изван ЕУ", објаснио је он.

Пренео је да је МУП са партнерима имао 124 састанака, од којих 33 у иностранству.

Важан резултат у Интерполу 

Указао је и да је један важан резултат у Интерполу постигнут тиме што је Србије успела да спречи улазак Косова у ту инстиуцију, на чему се захвалио партнерима који су у томе помогли и подржали Србију.

Што се пута Србије у ЕУ тиче пренео је да је у оквиру имплементација Поглавља 24 проценат испуњености више од 62 одсто, а према последњем извештају реализованих активности оне су на преко 92 одсто.

У сузбијању корупције и привредног криминала поднета је пријава против 92.811 особе, а радило се о укупној своти од 2,8 милијарди динара.

Пренео је и да је унутрашња контрола поднела пријаве против 130 полицијских службеника.

Што се саобраћајне полиције тиче каже да су њени припадници ове године својим радом и превенцијом, као и репресивним деловањем смањили број страдалих и повређених.

У Србији је, према његовим речима, ове године за 12 особа мање изгубило живот, а повређено је 19.331 особа, што је мање од прошле године када смо имали 20.570 повређених.

Изразио је посебно задовољство што у зонама школе ниједно дете није страдало ове године и најавио да ће се наставити са мерама које су томе допринеле.

Кроз предмет основне безбедности, који је уведен 2017. прошло је више од 220.000 ученика.

Говорећи о ватрогасцима рекао је да су имали више од 34.000 интервенција, и спасили више од 1.000 људи.

Указао је да су ватрогасци овог месеца добили нови комплет униформи, урађен по најмодернијим стандардима.

Када је реч о услугама које МУП пружа грађанима пренео је да је изручено више од 2,7 милиона докумената, највише пасоша, пошто је истекао рок важења првим биометријским пасошима.

"Више од милион грађана тражило је и добило нову путну исправу. Сви пасоши издавани су у року од седам дана, иако је законски рок 30 дана. Имамо могућност да се похвалимо да смо, захвајујући новојопреми, доспели до нивоа да личне документе и све остале услуге грађанима издајемо у најкраћем року", казао је Стефановић.

Преко граничних прелаза прешло више од 37 милиона путника 

Пренео је и да је преко наших граничних прелаза прешло, у првих 11 месеци, више од 37 милиона путника.

Стефановић је указао да је унапређен и материјални положај припадника МУП-а.

Рекао је да су услови рада припадницима МУП унапређени што се угледа и што је полицајцима ове године у два наврата повећана плата, и то, како је додао, захваљујући напорима председника Србије.

Навео је и да су обновљена и новоим опремом опрељена осам нова објекта МУП.

Што се опреме тиче каже да је ове године припадницима МУП-а испоручено преко 500 нових возила, а да је више од половине дато Сектору за ванредне ситуације.

Стефановић је рекао да је МУП-у испоручено и три Ербасова хеликоптера, те да се на пролеће оцецкује и четврти, а да се потом очекује испорука транспртних хеликоптера типа „Пума".

Казао је и да је ове годиен у полицијску службу примљено 1.309 лица, те да запослено и 215 супружника и деце погинулих припадника МУП, чиме то министарство жели да покаже да не заборавља људе који су свој живот положили за своју државу.

"Сваки од чланова породице погинулих ће увек имати свој дом и кућу у МУП-у", поручио је он.

Стефановић је казао да у наредној години очекује још више рада, залагања припадника МУП, али и да ће се наставити са модернизацијом, а све у циљу постизања још бољих резултата у сузбијању криминалитета, чиме се грађанима показује да имају "право на боље".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво