Усвојена Стратегија развоја вештачке интелигенције

Влада Србије усвојила је Стратегију развоја вештачке интелигенције за период од 2020. до 2025. То је део развоја свеукупне Стратегије развоја науке у Србији до 2030. Србија је прва земља у Југоисточној Европи и 26. у свету која има такву стратегију. То нам обезбеђује већи економски раст и квалитетнији живот грађана, каже премијерка.

Вештачка интелигенција у неким областима већ је претекла способности човека. Предвиђања су да ће у наредних десетак година више од 10 одсто БДП-а на глобаном нивоу бити учинак вештачке интелигенције.

"Може да се посматра као технологија опште намене као што смо некада видели парну машину, струју, интернет пре тридесетак година, у тој фази развоја је тренутно вештачка интелигенција", каже Филип Пањевић, члан радне групе за израду Стратегије.

Србија има све предуслове да на том пољу буде један од лидера у региону. Већ сада наша земља извози више информационо-комуникационе технологије него пољопривредне производе, каже премијерка.

"Ако додатно уложимо у наш ИТ ми очекујемо по свим анализама да ћемо имати додатни економски раст, БДП раст од 0,5 посто годишње, тиме је ово један велики корак у правом смеру", поручила је премијерка Ана Брнабић.

За ту будућност припрема се научни подмладак. Кроз Фонд за науку, за развој вештачке интелигенције обезбеђено је 2,4 милиона евра, што је довољно за бар 12 пројеката. Министар просвете најављује и отварање првог тренинг центра на београдском Дедињу.

"Ми ћемо бити једна врста лидера у партнерству са једном од највећих светских компанија која је јача од многих у свету, значи спада у сам светски врх и имати огромну улогу у регији 17+1", рекао је Шарчевић.

Колико је важно ићи у корак са најразвијенијима у тој области, опомиње предвиђање да ће неравномерна дистрибуција тог богатства повећати јаз између богатих и сиромашних.

"Ми желимо Србију која ће ово искористити на најбољи начин и која ће у нашем случају смањити тај јаз, а нашим грађанима донети лично богатство, увећати њихову имовину и обезбедити да имају квалитетнији животни стандард", додала је Брнабићева.

Зато је Стратегија развоја вештачке интелигенције део плана Србија 2025. и за њену примену предвиђена су средства тим планом.

број коментара 0 Пошаљи коментар