Бадњи дан по грегоријанском календару

Римокатоличка црква, протестантске и англиканске цркве, као и неке православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена, прослављају Бадњи дан и Бадње вече, најављујући сутрашњи Божић, празника рођења Исуса Христа. На Другом програму у поноћ почиње и пренос Свечане мисе Божићне ноћи из Цркве Узвишења Светог Крижа у Нишу.

У ноћи између Бадње вечери и Божића, у католичким црквама служи се света миса Поноћка, јер се сматра да баш тада Божје светло долази из мрака. 

Читају се делови Јеванђеља о рођењу Спаситеља и догађају у Витлејему који је променио историју човечанства.

Певају се црквене и старе народне песме, стварајући атмосферу радости.

Католички верници долазе на поклон јаслама Богомладенца која се традиционално импровизују у свим храмовима.

У кућама се поставља венац-адвент исплетен је од сламе и борових гранчица, украшен пурпурним врпцама. У католичким крајевима вечера је обично посна, чак многи не једу ништа до вечере.

Долазе честитари, који, као пастири, најављују долазак Божића. У 20.05 на нашем Првом програму РТС-а пренос Божићне посланице београдског надбискупа Станислава Хочевара.

На Другом програму РТС-а, у поноћ почиње и пренос Свечане мисе Божићне ноћи из Цракве Узвишења Светог Крижа у Нишу. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво