Деценија од реизбора судија и тужилаца – какве су последице

Навршава се 10 година од реизбора судија и тужилаца – процеса који је тадашња власт спровела као део реформе правосуђа, а стручна и међународна јавност оценила као потез погубан по правосуђе. За Друштво судија Србије и Удружење тужилаца Србије то је био незаконит процес који је довео у питање начело независности судства и самосталности тужилаштва.

У два дана, у децембру 2009. без посла је остало готово 1.000 судија и тужилаца, без законом предвиђене процедуре, објашњења и права на жалбу. Драгана Бољевић која се нашла испод црте, сећа се да је главни критеријум за то био ко је симпатизер које странке, да ли му је супружник у судству, да ли је леп, ружан или пред пензијом.

"Имате суђење кафкијанско у коме ви не знате шта се дешава уопште, у коме не знате које су оптужбе  на ваш рачун изнете", навела је Драгана Бољевић, почасна председница Друштва судија Србије.

"Читаш списак, нема твог имена. Е дакле, ти си за стрељање, онај ко је на списку добро је. Провукао се. И то је родило поделу међу судијама", рекао је Омер Хаџиомеровић из Друштва судија Србије.

Друштво судија Србије тада је покренуло поступак за оцену уставности закона о судијама и о Високом савету судства. Уставни суд стао је на страну оних који су реформу спроводили.

"Овде ниједном судији није истекао мандат, ило је за неког унапређење, за неког разрешење, а неко је остао где јесте, али са појачаним страхом, јер су примили поруку, да уствари сталност функције не постоји, и да оно што се десило сада неком, сутра, може да се догоди теби", истакао је председник управног одбора Удружења тужилаца Србије Гроан Илић. 

"Себи стално постављам једно питање: Да ли су судије и тужиоци, имајући у виду резултате реформе правосуђа, схватили погубност политичког утицаја на правосуђе?", навео је Горан Илић, председник Удружења тужилаца Србије. 

Реизбор, о којем је постојао консензус свих политичких странака, државу је коштао бар 44 милиона евра, многим грађанима продужио већ предуге спорове, али и заувек, кажу, пољуљао веру у независно правосуђе.

"Направило је то велику штету нашем друштву, и то не само тада, једну моралну дискредитацију, и унутар државе и међународну моралну дискредитацију, и оно што је најстрашније, нико због тога није одговарао, осим политичара. Заиста, политичари нису прошли реизбор политички који се на изборима свако мало дешава", рекла је Драгана Бољевић. 

Многе судије и тужиоце реизбор је коштао здравља, неке и живота, подсећају учесници трибине. Из свега, кажу, треба извући поуку – лоше урађене уставне промене узрокују дуготрајне последице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво