Српски градови поново у врху најзагађенијих у свету

Велика загађеност ваздуха поново се бележи у многим градовима Србије. Београд је поново међу 15 најзагађенијих градова света, а висок ниво загађења забележен је и у Приштини, Нишу, Косјерићу, Ваљеву, Смедереву и Панчеву.

Према подацима Агенције за заштиту животне средине, у Косјерићу, Ваљеву и на мерној станици Стари град у Београду, ваздух се оцењује као "јако загађен".

На београдским мерним станицама, четврти ниво загађења ваздуха измерен је на Новом Београду и на "Мостару", док је ваздух доброг квалитета на мерним станицама Врачар и Зелено брдо.

У Косјерићу је измерена највиша концентрација ПМ-10 честица која износи 215 микрограма по кубном метру. Према званичним подацима, концентрација ПМ-10 честица у Косјерићу је јуче била рекордна – износила је 555 микрограма по кубном метру.

У Ваљеву је такође ваздух у рангу "јако загађеног", а концентрација ПМ-10 честица износи 149,5 микрограма по кубном метру.

Највиши, пети степен загађености се, према Агенцији за заштиту животне средине, бележи и у Нишу, Бору, Смедереву.

Четврти степен загађења регистрован је у Панчеву, Обреновцу, Новом Саду и Суботици. Ваздух се у овим градовима квалификује као "загађен".

На порталу airvisual.com, који се бави мерењем загађења ваздуха, објављени су и подаци о концентрацији ПМ-2,5 честица, које се сматрају најштетнијим у ваздуху.

Највећа концентрација ових честица, према подацима портала airvisual.com је у Косјерићу – 174 микрограма по кубном метру. Висока је и у Београду, где је на мерној станици Стари град измерено 97,5 микрограма по кубном метру.

Препоруке грађанима 

Грађанима се приликом највишег степена загађења препоручује избегавање физичких активности и коришћење заштитних маски на отвореном простору, затварање прозора и употреба пречишћивача ваздуха.

Када је загађеност на четвртом степену, грађанима се препоручује смањење физичких активности на отвореном простору, затварање прозора, али и употреба пречишћивача ваздуха. Осетљиве групе становништва би требало да носе заштитне маске када излазе напоље.

Сарајево је данас било на врху листе најзагађенијих већих градова на свету. У овом граду су, према порталу airvisual.com, измерена 232 микрограма по кубном метру ПМ-2,5 честица.

Висока загађеност забележена и у Бишкеку, Улан Батору, Лахореу и Њу Делхију.

У 15 најзагађенијих градова налазе се и Софија и Скопље.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво