Где се сели Савски мост

Знамо какву прошлост има Савски мост, али већ месецима се питамо каква ће му бити будућност. Грађани су до 15. децембра о томе могли да се изјашњавају на сајту Града Београда. Градски архитекта Марко Стојчић је за РТС објаснио шта нуде две опције са највише гласова.

У понедељак ујутру ће бити познати резултати гласања о томе шта ће се десити са Савским мостом. Разлика између две најпопуларније варијанте је око 600 гласова, што није недостижно, сматра градски архитекта Марко Стојчић.

"Једна варијанта је да би се мост такав какав је изместио на позицију наставка Омладинских бригада у блоку 70А до Аде Циганлије. То би подразумевало да се подигне на већу висину и да се изграде две пасареле, да би могли бициклисти и пешаци да прелазе."

Додао је да је та интервенција доста скупа, јер подразумева да се мост потпуно растави, реконструише и поново састави.

Према речима Стојчића, друга варијанта нуди две опције за исти новац – да се на позицији од блока 70А до Аде Циганлије изгради нови бициклистички и пешачки мост, а да се Савски мост постави у слободан простор у парку Ушће. Простор испод моста био би претворен и прилагођен за културне и туристичке садржаје.

Градски архитекта је истакао да ће изградња почети пре него што крене уклањање старог моста.

"Предвиђени рок за уклањање моста је крај следеће године. Почетак радова очекујемо да ће се десити у летњим месецима", изјавио је Стојчић.

Што се тиче гужви у том периоду, рекао је да не очекује да ће радови драматично утицати на саобраћај, јер тај мост не користи превелики број аутомобила, већ најпре трамваји.

број коментара 40 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. дец 2019, 10:23) - anonymous [нерегистровани]

Prazne glave

Iz svake perspective gledano most ne treba dirati vec pored njega izgraditi drugi da prkose jedan drugom....jer to je jaka arterija Zemun N.Beograd sa statim Beogradu....sta bi bila alternativa?

(понедељак, 16. дец 2019, 09:12) - Михајло [нерегистровани]

Мост

Ја хтео да гласам, али није било опције да мост остане где јесте. Где му је и место

(понедељак, 16. дец 2019, 06:42) - anonymous [нерегистровани]

Најјефтиније и најбоље је да га уопште не селе...

...а да направе нови мост!

(недеља, 15. дец 2019, 23:55) - anonymous [нерегистровани]

Недемократски

Једино поштено било би да су грађани могли да се изјасне и о опцији да мост остане ту где јесте.

(недеља, 15. дец 2019, 22:10) - Beograđanin [нерегистровани]

Jedno veliko ALI

Većina Beograđana ovo ne želi...

(недеља, 15. дец 2019, 22:09) - anonymous [нерегистровани]

Nema veceg kitsch-a od mosta na travi.

Izgradnja "umetnickog prostora" ispod mosta na travi, bilo bi sprdanje sa umetnoscu. Most je izgradio okupator za vreme Drugog svetskog rata. Treba ga skinuti i pretopiti, a nove mostove sagraditi ispocetka. Ko hoce da vidi kako je most nekada izgledao, neka pogleda na fotografiji u muzeju, isto kao sto gledamo prethodni most na mestu Brankovog mosta.

(недеља, 15. дец 2019, 21:53) - ,," [нерегистровани]

Пољанче

Пошто је очигледно да ће ставити тај мост да повезује две стране равног поља (пренесено значење на други поглед постаје занимљиво!) онда нека то буде још један споменик Наше Борбе за Слободу.
Нека деца трче Слободно по њему и читају на том обележју да су им прецима били Храбри и Поносни, и да се за сваки цреп, педаљ поља, комад моста, крв лила.

(недеља, 15. дец 2019, 20:26) - anonymous [нерегистровани]

Koliko je širok Dunav?

Па ваљда онолико колико је широк.

Сви мостови се граде на некаквим темељима, а посао стручњака је да направе функционалне темеље.

Уосталом, немам ништа против да Савски мост остане ту где јесте, јер је то најбоље решење, а да се на Дунаву уради нови мост и омогући ширење Београда и на леву обалу Дунава. То бо почистило садашња легла комараца и као што рекох растеретило Панчевачки мост.

(недеља, 15. дец 2019, 19:23) - anonymous [нерегистровани]

@ Beograd će uz takvu ljubav kakvu vi ovde ...

Mislim da simbole rusenja i rata, treba ostaviti za muzeje i istoriju, jer smo "valjda odavno" izasli iz tih prica. Ne moze se vecito ziveti u proslosti. Beograd mora napred. Most kakav je sada, nema svrhu na mestu na kome se nalazi po arhitektonskim planovima koji su napravljeni za Beograd. Saobracaj je veoma mali, osim tramvaja koji rulaju po mostu praveci veliku buku. Most nece biti srusen, vec samo premesten i sluzice samo pesacima i biciklistima.

(недеља, 15. дец 2019, 18:36) - anonymous [нерегистровани]

Na takav način

"Beograd treba da ide napred! Garantujem i vidim i znam, da vecina onih koji su protiv bilo cega da se gradi u Beogradu, nisu u njemu proveli detinjstvo, ne poznaju dovoljno grad, ili jednostavno sve sto je novo njima smeta. Aman ljudi, ostavite gradske arhitekte i nas koji volimo Beograd, da uzivamo i da nas grad ide napred."

Beograd će uz takvu ljubav kakvu vi ovde ispoljavate ostati bez svega što u njemu vredi. Zar se ni jedna odluka ne sme preispitati, kritikovati i protiv nje protestovati ukoliko je loša? Ili građani ovog grada i ove zemlje, a naročito oni koji imaju malo više znanja o nečemu, moraju da ćute pognute glave pred svakom odlukom koju ova vlast donese, čak i ako je ona loša i šteti gradu. Nekada davno, pre 1910. godine Smederevo je trebalo da dobije novo pristanište i skladišta na mestu tvrđave, koja bi bila uništena da svoj glas nisu podigli oni savesni građani koji su videli da "napredak" nije sve, da ta tvrđava vredi mnogo više od bilo kog skladišta koje bi na tom mestu bilo izgrađeno. Zar ovaj most koji je simbol rata u kome se ovaj narod borio za slobodu, simbol lične hrabrosti jednog čoveka koji je rizikovao svoj život da spase taj most, i simbol jednog grada koji postoji hiljadama godina, nije vredan i bitan upravo na tom mestu na kom se sada nalazi? Jel moramo i njega da pomerimo na neki travnjak, ispod njega izgradimo kioske i prodavnice ne bi li gradska vlast iscedila još koji dinar? Ili jedan važan, jedinstven spomenik treba i mora da ostane tu gde jeste, i odoleva vremenu dokle god je nas da ga čuvamo?