Злочин у кафићу "Панда" - више од две деценије без истине и без одговорних

Двадесет једна година је прошла од убиства шесторице младића у кафићу Панда у Пећи. Више од две деценије ниједан детаљ више није познат од онога што се сазнало тада.

Четрнаестог децембра 1998. око осам сати увече двојица маскираних мушкараца упала су у кафић "Панда" у Пећи и убила из аутоматске пушке петорицу гиманзијалаца и једног студента. Родитељи Ивана Обрадовића, Зорана Станојевића, Светислава Ристића, Драгана Трифовића, Вукосава Гвозденовића и Ивана Радевића још чекају истину о том догађају.

"Тај злочин који се десио тада у кафићу ‘Панда‘ јесте био злочин над недужном децом, недужним младићима и да су га учинили управо они албански сепаратисти, који су желели да се дешава оно што се данас догађа на Косову, једну овакву државу која је настала на крвавим темељима", рекао је министар за рад, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић.

До 2015. случај "Панда" био је у Тужилаштву за ратне злочине, после чега га преузима Тужилаштво за организовани криминал.

Од тада до данас саслушана су 34 сведока и прибављени многи докази. Истрага се води против непознатих извршилаца убиства.

"За нас је заиста важно да сазнамо шта се тада десило и ко је крив за убиство те деце, тих младића, али је доста тешко решавати злочине када их неко десет или 15 година пре вас није решавао", истакла је премијерка Ана Брнабић.

Истрагу отежава и немогућност да српска полиција или тужилаштво раде на простору Косова и Метохије, објашњава министар унутрашњих послова. Подсећа да последњих 19 година надлежност имају међународне снаге - Кфор, Унмик и Еулекс.

"Претпостављам да су већ напорно радили на томе пошто се злочин догодио пре 21 годину, претпостављам да су све саслушали, прикупили ДНК, да су разговарали са сведоцима. Наши државни органи немају пуну могућност да то ураде и спремни смо у сваком тренутку да пружимо помоћ, дакле да се укључимо у све што смо могли", навео је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

За више од две деценије од како је шест српских младића убијено у кафићу "Панда" много пута се нагађало о могућим извршиоцима. Злочин се прво приписивао припадницима ОВК, потом да иза тога чина стоје стране службе, а од пре неколико година као могућност се помиње и умешаност тадашњих припадника МУП-а.

број коментара 0 Пошаљи коментар