Живојин Ракочевић добитник награде "Александар Тијанић"

Новинар и књижевник Живојин Ракочевић пети је добитник награде "Александар Тијанић" коју Удружење новинара Србије додељује за борбеност у новинарском изражавању и за оригиналан новинарски потез.

У образложењу жирија наводи се да је Ракочевић јединствени новинар у српском медијском простору. Он успева, наводи жири, да чисту новинарску форму обогати литерарним описима људи и догађаја што његове чланке, извештаје и репортаже издваја из свакодневне новинарске продукције.

"Његова лирска приврженост Косову и Метохији, способност да од обичних људи поред којих живи, од чијих исповести зида потресна сведочанства о српском опстанку на Косову и Метохији створи кредибилне и ауторитативне новинарске изворе. Његово је умеће и да историјским чињеницима и личностима подари нови живот кроз приче о садашњости", наводи жири.

Ракочевић више од деценије пише за "Политику". Био је покретач и главни уредник часописа "Потпис", уређивао је поезију у часопису "Стремљења", био главни уредник "Гласа југа", главни уредник "КиМ радија", председник КОСМА мреже (информативне мреже изолованих српских енклава на КиМ) и асистент на Филолошком факултету у Приштини.

Директор је Дома културе у Грачаници и члан Савета Агенције за борбу против корупције.

Добитник је награде "Милан Пантић" за истраживачко новинарство и храброст у извештавању о погрому Срба 17. марта 2004. године, Бранкове награде Матице српске у Новом Саду, Универзитетске награде у  Приштини и бројних књижевних награда и признања.

Награду "Александар Тијанић" Живојину Ракочевићу доделио је жири у саставу: митрополит загребачко-љубљански Порфирије (Перић) - председник са једногодишњим мандатом, Љиљана Смајловић, Ненад Љ. Стефановић и Зара Тијанић. Претходни добитници награде су Вељко Лалић, Јелена Попадић, Горислав Папић и Љубица Гојгић.

Награда ће Ракочевићу бити уручена у суботу, 21. децембра у 13 часова, у Прес центру УНС-а.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво