Нови дом за Илиће, кућу им уступила црква

Четворочлана породица Илић из Горњег Барбеша код Гаџиног Хана, коју је екипа РТС-а прошле године посетила у неусловној кући, преселила се у нову, коју им је уступила црква из тог села. Тако, поред немаштине и болести које их прате, Илићи сада имају велику бригу мање.

Када је екипа РТС-а почетком године посетила Илиће, 14-годишња Јована и њена две године млађа сестра Дијана оскудевале су у свему. Међу испуцалим зидовима и под кровом који је претио да се уруши, без иоле пристојног намештаја, нису имале основне услове за одрастање. Сада, слика је сасвим другачија, као и расположење девојчица.

"Тамо кад смо били нисам могла другарице да позовем за рођендан. Сада, овде кад смо прешли, могу да позовем другарице, а и школа је близу", прича старија сестра Јована.

Поред Дијане, која има проблеме у развоју и једва хода после операције кукова, проблем са кретањем има и мајка, па је у бољим условима и њој све много лакше.

"Боље је, кров не прокишњава, све је лепо, све је близу и топло", каже Ружица Илић.

Кућу је на коришћење овој породици уступила црква у Горњем Барбешу, на иницијативу хуманитарног удружења "Невени", које Илићима, међу којима је једино отац способан да зарађује, помаже и даље.

"Оно што даље радимо јесте да настојимо да овог човека запослимо. Јавио се један предузетник који је расположен да изврши преквалификацију како би човек могао да добије стално запослење", истиче Сузана Петровић из хуманитарног удружења "Невени" из Ниша.

То би осигурало егзистенцију овој породици, која живи од 15.000 динара социјалних давања и надница које отац заради.

"Сад је зимско време и нема много посла. Лети, опет, може да се заради нешто и да се преживи, ето по дрва, по планини, по пољу", каже Горан Илић.

Иако су многи проблеми остали, највећи је нестао, за шта су Илићи захвални цркви и многим људима добре воље који су им обезбедили намештај, уређаје и донирали пакете одеће и хране.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 13. дец 2019, 10:57) - Borbelj [нерегистровани]

Hvala dobrim ljudima!

Bog ih blagoslovio a i sve nas, pa da nam svima bude bolje!