Волан и алкохол не иду заједно

Од почетка године из саобраћаја је искључено више од 42.000 возача због вожње у алкохолисаном стању. Стручњаци кажу да је алкохол, нарочито у време наступајућих празника, један од највећих проузроковача несрећа.

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, у периоду од 9. до 15. децембра, спровешће појачану контролу саобраћаја која ће бити усмерена на контролу вожње у алкохолисаном стању и под дејством психоактивних супстанци.

Министарство унутрашњих послова напомиње да је од почетка године из саобраћаја искључено више од 42.000 возача због вожње у алкохолисаном стању.

Међу њима више од 1.700 је управљало возилом у стању потпуне алкохолисаности. Такође, 350 возача је искључено због вожње под дејством психоактивних супстанци.

"Сваког месеца 180 саобраћајних незгода се догоди где су возачи имали преко 1,2 промила алкохола. То је и даље огроман број. Више од 60 возача месечно изазове саобраћајну незгоду а да је имало преко два промила алкохола", каже Небојша Арсов, начелник Саобраћајне полиције Србије.

Стручњаци такође кажу да је алкохол, нарочито у време наступајућих празника, један од највећих проузроковача несрећа.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да волан и алкохол не иду заједно.

"Пуна су гробља, пуне су болнице, затвори оних који су сматрали да могу да возе боље када су пијани него када су трезни. То је велика заблуда", рекао је Окановић.

Иначе, дозвољени ниво алкохола у крви за возаче износи 0,2, а казне су два пута веће него раније. Новчане казне за вожњу под дејством алкохола износе од 10.000 до 120.000 динара, а предвиђене су и затворске казне.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 09. дец 2019, 14:00) - Nesa [нерегистровани]

Cestitam

Koliko je alkoholisanih zaobislo kontrole?