Призренска богословија дели судбину народа скоро 150 година

Богословију "Светих Кирила и Методија" у Призрену похађа девета генерација богослова. У обновљеној духовној школи су 43 ученика са Косова и Метохије, али и других крајева Србије. Богословију у Призрену су завршили или били њени професори многе знамените личности из црквеног живота. Међу њима су и 44. патријарх српски Павле и садашњи Његова светост Иринеј.

У граду при Бистрици из обновљеног здања Симе Андрејевића Игуманова чује се појање богослова. Ту су смештени са професорима и имају све услове за рад. Нову генерацију богослова упознајемо на часу српског.

"Нарочито је мој предмет захвалан да преко наших епских, наших народних песама и преко српске књижевности, заправо стичу једно не само богато знање, него граде себе као личности и као будуће добре грађане наше земље", рекла је Валентина Питулић, професор српског језика и књижевности.

Духовна школа Светих Кирила и Методија у мултинационалној средини основана је далеке 1871. године. Кроз време делила је судбину народа.

Град-музеј на ободу Метохије, Призрен, једини je у овом делу Балкана који има десет средњовековних светиња, које сведоче о животу Срба на овим просторима. До доласка мисије Уједињених нација било их је 12.000, данас у граду живи њих седамдесетак.

"Призрен је мој други град и ја сам јако срећан што сам овде на овом месту где треба да чувамо то православље и српство, овде где Срба има данас јако мало", рекао је јереј Јован Радић, свештеник професор Богословије.

Према традицији Призренцем се сматрао грађанин који је говорио албански, српски и турски.

"Како сада пронаћи неку меру функционисања, како уважавати различитост, а опет са друге стране остати доследан предању и учењу своје цркве", навео је јеромонах Исидор, заменик ректора Богословије "Светих Кирила и Методија".

О Призрену лепе речи имају и ученици који су се доселили у овај град из других крајева Србије.

"Призрен је стварно леп, што кажу царски град цара Душана и веома ме подсећа на Нови Пазар, становништво је такође гостољубиво", истакао је ученик Богословије Владан Коматина из Новог Пазара.

Ученици појањем најављују нова јутра на радост свих православаца, одлучних да живе у Призрену.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво