Шест најснажнијих земљотреса који су погодили нашу планету

Потреси на Балкану ове недеље у јавности изазивају све већу бригу због потенцијалних катастрофа какве су земљотреси изазивали у прошлости. Ово је шест најснажнијих удара који су измерени на Земљи.

Велики број погинулих у Албанији навео је стручњаке да размишљају да ли су људи довољно добро заштићени када дође до земљотреса. Вековима се човечанство суочавало са потресима у којима су животе изгубили милиони.

Велики чилеански земљотрес / земљотрес код Валдивије 1960.

Најснажнији земљотрес икада забележен на Земљи. Магнитуда је износила 9,5 јединица по Рихтеровој скали. Потрес је проузроковао и цунами, а први на удару је био град на обали Валдивија.

Број мртвих није прецизно утврђен, па се процењује да је погинуло између 1.000 и 7.000 људи. Штета причињена приликом десетоминутног потреса процењена је на данашњих 6,78 милијарди долара.

Велики аљаскански земљотрес / Земљотрес Великог петка 1964.

Четири године касније Аљаску је у заливу принца Вилијама погодио земљотрес јачине 9,2 јединице по Рихтеру. Од последица потреса усмрћена је 131 особа.

Суматранско-андамански земљотрес 2004. 

Најсмртоноснији земљотрес овог века и пети у историји. Процене магнитуде земљотреса се крећу од 9,0 до 9,3 јединице по Рихтеровој скали. Таласи цунамија достизали су висину и до 30 метара. Погинуло је преко 220.000 људи широм Индонезије, Шри Ланке, Индије, Тајланда.

Земљотрес у Тохоку 2011.

Јапан важи за једну од држава којој због географског положаја константно прети опасност од земљотреса. Догодио се у марту 2011. године на североистоку земље и јачина је износила 9,1 јединицу по Рихтеру.

Утврђено је да се Хоншу, највеће и главно острво Јапана, том приликом померило за 2,4 метара и да се брзина Земљине ротација убрзала за 1,8 микросекунди по дану. Живот је изгубило више од 16.000 људи.

Земљотрес у Северо-Куриљску 1952. 

Град на самом југу Камчатке задесио је земљотрес јачине 9,0 једина по Рихтеровој скали. Према наводима властима, од 6.000 становника, 2.336 је погинуло. Преживели су евакуисани у континенталну Русију. Насеље је затим обновљено на другој локацији.

Земљотрес у Еквадору и Колумбији 1906.

Откако су почетком 20. века у сеизмологији почели да се користе прецизни сеизмографи, земљотрес у близини града Есмералдас био је први снаге преко осам јединица по Рихтеровој скали, тачније 8,8. Земљотрес и цунами однели су најмање 500 живота.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво