Савети за вожњу по магли

Од јутрос на свим путевима и ауто-путевима вожњу је отежавала густа магла. Стручњаци упозоравају да се у таквим ситуацијама драстично мора променити стил вожње да не би дошло до већих ланчаних судара са више погинулих. У таквим ситуацијама скоро и да нема препоручене брзине. Када је магла густа, потребно је упалити сва четири показивача правца и држати максимално растојање од возила испред вас.

Сетимо се прошлогодишњег ланчаног удеса код Јагодине који је однео чак девет живота. Возачи тада на деловима ауто-пута на које се спустила магла нису смањивали брзину, нису кочили и дошло је до велике трагедије. Да се то не би дешавало стручњаци препоручују такозвано правило три секунде приликом вожње у магли

"Због тога препоручујем да се возите на растојању, ако га опредељеујемо временски од око три секунде, ако га опредељујемо просторно то је негде од 70 до 100 метара, при брзинама од 100 до 120 километара на сат. Најопасније је када мењате брзину у односу на ток саобраћаја јер онда или вас сви претичу или ви све претичете", каже Милан Вујанић из Комитета за безбедност саобраћаја.

У случају временских непогода, стручњаци препоручују да се, ако је могуће, безбедно паркирамо ван коловоза, да проверимо брисаче. Ако је немогућа видљивост, на тренутак би требало прекинути путовање и безбедно се склонити с пута. Уколико ипак возимо, онда треба обратити пажњу на радње које предузимамо.

"Треба благовремено упозорити возаче иза нас о нашим намерама засутављања, скретања, искључивања, јер те радње доводе најчешће до опасних ситуација", истиче Вујанић.

Магла је ових дана учестала, метеоролози кажу да је може бити повремено на деловима пута па се возачи морају припремити за такав начин вожње и не треба убрзавати и залетати се јер се не зна шта се у магли крије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво