Савети за вожњу по магли

Од јутрос на свим путевима и ауто-путевима вожњу је отежавала густа магла. Стручњаци упозоравају да се у таквим ситуацијама драстично мора променити стил вожње да не би дошло до већих ланчаних судара са више погинулих. У таквим ситуацијама скоро и да нема препоручене брзине. Када је магла густа, потребно је упалити сва четири показивача правца и држати максимално растојање од возила испред вас.

Сетимо се прошлогодишњег ланчаног удеса код Јагодине који је однео чак девет живота. Возачи тада на деловима ауто-пута на које се спустила магла нису смањивали брзину, нису кочили и дошло је до велике трагедије. Да се то не би дешавало стручњаци препоручују такозвано правило три секунде приликом вожње у магли

"Због тога препоручујем да се возите на растојању, ако га опредељеујемо временски од око три секунде, ако га опредељујемо просторно то је негде од 70 до 100 метара, при брзинама од 100 до 120 километара на сат. Најопасније је када мењате брзину у односу на ток саобраћаја јер онда или вас сви претичу или ви све претичете", каже Милан Вујанић из Комитета за безбедност саобраћаја.

У случају временских непогода, стручњаци препоручују да се, ако је могуће, безбедно паркирамо ван коловоза, да проверимо брисаче. Ако је немогућа видљивост, на тренутак би требало прекинути путовање и безбедно се склонити с пута. Уколико ипак возимо, онда треба обратити пажњу на радње које предузимамо.

"Треба благовремено упозорити возаче иза нас о нашим намерама засутављања, скретања, искључивања, јер те радње доводе најчешће до опасних ситуација", истиче Вујанић.

Магла је ових дана учестала, метеоролози кажу да је може бити повремено на деловима пута па се возачи морају припремити за такав начин вожње и не треба убрзавати и залетати се јер се не зна шта се у магли крије.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 03. јан 2020, 21:45) - Ivan [нерегистровани]

Pravilo 3 sekunde

Ovde u inostranstvu gde zivim, pravilo 3 sekunde vazi i po najvedrijem vremenu i ljudi se strogo pridrzavaju toga. Za Srbiju pi vasem tekstu se ovo pravilo primenjuje u uslovima lose vidljivosti. Ako je to zaista istina, nije ni cudo zasto se toliko gine na putevima u Srbiji.

(петак, 03. јан 2020, 20:09) - anonymous [нерегистровани]

Zasto

Vozim kombi prelazim bas mnogo. Stalno po gustoj magli preko dana i kisi i drugim nepogodama kocim kao lud iza automobila novije generacije sa LED svetlima napred upaljenim a pozadi ne! Zasto to zakon dozvoljava? Da li je moguce da policija to ne vidi? Kome se obratiti? Ne kapiram ni ljude koji se ne plase za bezbednost kad tako voze verujte toga bas mnogo.

(среда, 27. нов 2019, 20:34) - Marko V. [нерегистровани]

"Stručnjaci" su mogli da kažu i ovo,..

Upali sva četiri žmigavca, ako je baš velika magla. Drži rastojanje kao da vozite po klizavom putu. Upali maglenke ako ih imate.
Nikako! Ali, nikako duga svetla, jer su ona kontraproduktivna u magli.

(среда, 27. нов 2019, 20:13) - anonymous [нерегистровани]

NN

Za mene je optimalna brzina na autoputu 150-160 km/h.Naravno prilagodjeno uslovima puta.Ako ima dosta ucesnika, ako je kisa, klizavo, led, sneg i sl. onda je normalno da se vozi i sporije od ogranicenja.Po magli da ne pisem.Ako je vidljivost na 10m, onda tu ne moze brze od 60, bez obzira na ogranicenja i propise.Zato pustite ljude da voze 150 ako su uslovi normalni i vozilo ispravno.Kad vozim sporije, postoji rizik da se uspavam.

(среда, 27. нов 2019, 16:56) - Igor Gavran [нерегистровани]

Kretanje drugacije od toka saobracaja

Mozda bi trebalo ukinuti kazne za prekoracenje brzine u slucajevima kada se vozac krece istom brzinom kao i ostali. Na primer, ponekad svi voze brze i ko uspori odmah pravi mnogo veci problem! Kolone pocnu da ga preticu i prave mnogo vecu opasnost od prekoracenja brzine, a covek mozda ima kaznene poene i ne sme da rizikuje.