Добро обучени и опремљени српски спасиоци на задатку у Албанији

Спасилачки тим из Србије стигао је у Албанију након серије разорних земљотреса који су погодили ту земљу. Њих је полиција пратила до места Туман које је најтеже погођено земљотресом. Локални штаб их је сместио и они су обавештени о даљим активностима које их очекују.

Заменик начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту у оквиру Сектора за ванредне ситуације Србије Влада Племић каже за РТС да спасилачке екипе имају опрему за рад на дубини и да могу да раде бушења, ломљење и подизање предмета, претраживање терена и лоцирање жртава.

Према његовим речима, тимови у Србији су добро обучени, имају сертификате и могу да парирају свим тимовима у свету.  

"Мислим да су последице земљотреса огромне и ове ме подсећају на 1963. годину и Скопље или 1969. годину и Бањалуку. Тек ћемо видети колико ће људи остати након 72 сата, колико постоји реална могућност за извлачење преживелих", каже Племић.

Истиче да актиности спасилачких тимова трају 15 дана јер након тога постоји мала вероватноћа за преживљавање у таквим условима.

Када је реч о Србији, Племић истиче да је Сектор за ванредне ситуације редовно у контакту са свим службама које су релевантне.

"Пратимо стално шта се дешава и у контакту смо са Хидрометеоролошким заводом и Сеизмолошким заводом. Прате се дешавања, води се статистика и раде се анализе свих догађаја. Знамо на каквом смо подручју и зато имамо тимове који могу да одговоре у најкраћем временском периоду", истиче Племић.

Племић наводи да су тимови лоцирани по целој Србији.

"Имамо укупно 108 професионалаца са међународнм сертификатима и 300 људи из цивилне заштите, специјализованих за рад у рушевинама за плитка спасавања", наглашава Племић,

Објашњава да је током земљотреса, на отвореном простору најбоље склупчати се и лећи поред носећих зидова или аутомобила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво