Вакцине против грипа "плануле", следи прерасподела залиха

Вакцина против грипа у већини здравствених центара и домова здравља у Србији више нема. У Институту “Батут” кажу да ће проблем решити прерасподелом залиха или куповином нових количина.

Дом здравља у Крушевцу је већ треће недеље вакцинације остао без вакцине.

Домови здравља у Браничевском и Подунавском округу тренутно имају мање од 200 доза.

"Када је дистрибуција 70 посто, то је већ велика, добра успешност али ово је 90 посто, тако да су наши становници заштићени", каже Ана Јовановић, директорка Завода за јавно здравље у Пожаревцу.

У Краљеву је "плануло" свих 4.000 вакцина. Требоване су накнадно и у државним апотекама.

"Вакцина кошта 1.121,49 динара, све већи број пацијената се интересује и купује вакцине јер су у Дому здравља нестале", каже Лидија Живковић из Апотекарске установе Краљево.

Додатне количине бесплатних вакцина за имунизацију од сезонског грипа Домовима здравља стићи ће наредне недеље, обећавају у Институту "Батут".

Проф. др Дарија Кисић, епидемиолог, заменица директора Института "Батут" каже да се бележи много већа заинтересованост грађана него икада раније у једној сезони.

"Сада се ради прерасподела у односу на све расположиве количине и сигурно да ће се у наредном период учинити сви напори да се покуша и набави и додатна количина вакцина", каже Кисићева.

Ове године обезбеђено је готово 300.000 вакцина, 50.000 више него лане.

број коментара 0 Пошаљи коментар