Забрињава илегално "гурање" миграната у Србију

У прве две недеље новембра мађарске пограничне власти спречиле су илегални улазак око 900 имиграната на територију Европске уније. То је највећи број приведених илегалаца током ове године за две недеље, што је неубичајено за ово доба године.

У суботичком прихватном центру тренутно борави педесетак миграната, док је број ван легалног смештаја барем петоструко већи.

Број миграната у Србијиповећан је због већег прилива људи из Македоније, Црне Горе и са Косова, а све због великог оних који из Турске иду на грчка острва.

"У септембру је 10.000 људи дошло на грчка острва у једном месецу. То су све индикатори који брину и чим се тамо повећа број људи, онда су врло брзо и у Србији и у Македонији приметне такве осцилације", рекао је Радош Ђуровић, директор Центра за помоћ и заштиту тражиоцима азила.

Избеглице које се налазе у Турској покушавају да дођу до грчких острва због тога што их турске власти одводе у зоне близу Сирије што ствара страх међу мигрантима.

Ђуровић, међутим, тврди да ситуација засад није драматична и да не треба очекивати прилив људи попут оног из 2015. године. У Србији се тренутно налази више од 6.000 људи, а у Војводини више од 2.500, од чега је 500 људи ван било каквог смештаја.

То нису подаци који забрињавају, рекао је Ђуровић. "Оно што забрињава јесу илегална гурања људи назад у Србију. Ми имамо интензивна гурања из правца Хрватске, Мађарске и Румуније, где се људи свакодневно враћају илегално у Србију. Илегално значи без информисања наших власти. Мимо граничних прелаза, они људе који покушавају да пређу границу враћају назад у Србију."

Мали број људи у систему азила 

Ђуровић додаје да је потребно повећање капацитета и регистровање миграната. Само је мали број људи у азилном систему, док сви остали не постоје за институције у Србији, што користе кријумчари.

"То користе кријумчари, који су сада интензивирали рад на овом појасу наше земље, посебно у Суботици и на Хоргошу, исто тако и према Хрватској, где буквално када се људи налазе на отвореном или у напуштеним кућама и салашима, они су под контролом кријумчара којима уплаћују новац и који их искоришћавају на разне начине и ми то свакодневно видимо на терену", истакао је Ђуровић.

Мигранти се интензивније кријумчаре преко границе са Мађарском и то не само преко ограде, већ и кријумчарењем кроз возове, камине и аутомобиле.

"Људи се не либе да користе најризичније начине да се домогну Европске уније, ризикују живот свакодневно. Имамо и смртне случајеве", рекао је Ђуровић.

Због Суботичана који су на друштвеним мрежама исказали страх од непознатих људи, Ђуровић каже да би сви требало да будемо врло опрезни јер није све на први поглед онако као што изгледа и да је тешко да грађани разумеју тако компликоване ствари на једноставан начин.

"Ту је одговорност институција и медија и нас који радимо да људима говоримо о овоме свему, да говоримо да ово није једноставан процес", навео је Радош Ђуровић.

Додаје да се Србија налази у тешком положају због тога што нико не зауставља избеглице које до нас долазе из Грчке и што са друге стране постоји ограда и оштра политика према тим људима на нашим северним границама.

број коментара 0 Пошаљи коментар