Деминери успешно завршили посао у околини Бујановца

Завршено је разминирање две локације изнад Бујановца - терени код Кончуља и Турије, укупне површине 600.000 метара квадратних. Средства су обезбедиле владе Србије, Америке, Републике Кореје и Јапана.

Деминери су пронашли и са Сектором за ванредне ситуације, безбедно уништили 20 противпешадијских мина и 15 комада различитих врста убојитих средстава. Мине су проналазили поред шумских путева, груписане.

"Деминирање се заснива на раду деминера, они су најважнији, јер без њих нема овог посла, а постоје и друге методе. Ми смо овде успели да користимо преге, то је рад са псима за откривање експлозива зато што је вегетација као таква и конфигурација терена то омогућавала", каже Радосав Живковић из "Стоп мине".

"Нису биле класично миниране у линији, него су биле груписане од четири до пет мина на одређеним местима, то јест, највише на путевима", каже Неда Гвозденовић, извођач радова из "Ин демининг".

Момчило Маринковић, деминер каже да су успешно завршили задатак и да је најбитније да се нико није повредио.

На подручју Бујановца претходних седам година разминирано је више локација укупне површине два милиона и 700.000 квадрата. Последњи пожари указали су на нове сумњиве терене, са више места чуле су се експлозије.

"Није их војна формација постављала него постављали су их ад хок. Једна противпешадијска паштета која се налази у земљи, да је неко не дај боже наишао, стао на њу, активирала би се, тако да можемо да кажемо да смо сачували и људске животе и животиње чишћењем терена", рекао је Бојан Гламочлија, директор Центра за разминирање.

Чишћење финансира српска влада уз помоћ Сједињених  Америчких Држава, Републике Кореје и Јапана и Међународне фондације за јачање безбедности људи.

"Разминиран је велики простор у Бујановцу што је омогућило становницима слободно и безбедно кретање без ког не може да се води нормалан свакодневни живот", каже Тексуја Цубота, заменик амбасадора Јапана.

"Петнаест година у Србији конкретно било је сакупљено и потрошено негде око 24 милиона долара за пројекте разминирања и чишћења касетне муниције, почевши у Шиду, па преко Бујановца и целе Србије", каже Грегор Санчанин из Међународне фондације за јачање безбедности људи.

У Србији и даље има заосталих касетних и авио бомби и спремни су пројекти чишћења касетне муниције у Нишу, Сјеници и на Копаонику.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 15. нов 2019, 14:09) - milan [нерегистровани]

demineri

Svaka čast našim ljudima na odlično obavljenom poslu.