Новим законом до безбеднијих пошиљки - више неће стизати цигле уместо телефона

Ступио је на снагу нови закон о поштанским услугама, којим се стварају бољи за развој тржишта, које се драстично мења, па су и очекивања корисника нешто другачија. Прошле године уручена у просеку 131 пошиљка по домаћинству. Поштанска делатност остварила је приход од 20 милијарди динара, што чини 0,4 одсто бруто домаћег производа.

На снагу је ступио нови закон који уређује поштанске услуге. Новим одредбама повећаће се безбедност корисника, па више неће моћи да се деси да вам уместо мобилног телефона који сте наручили стигне цигла.

Основни мотив за доношење новог закона је, осим побољшања безбедности, усклађивање ове области са законодавством Европске уније.

"Ми знамо да смо у поступку европских интеграција и дужни то да урадимо, што је за нас иначе и јако добро, зато што је у питању закон који доноси 28 држава, па је 28 искустава срочено у њему", истакла је Ирини Рељин из Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Поред тога, најављују се и новине које ће особама са инвалидитетом омогућити приступ поштама.

Када је реч о безбедности пошиљака, уколико се деси да поручите мобилни телефон, а да вам на кућну адресу стигне, на пример, цигла, нови закон ће омогућити да уђете у траг пошиљаоцу.

"Често се дешавало да добијете садржај пошиљке који нисте наручили. Сада се појачава контролна функција државе, кроз увођење института стручног надзора где државни органи координирају активности", рекао је Никола Трубинт из Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге.

На тај начин РАТЕЛ, инспекција надлежног министарства и остали државни органи имати могућности да боље исконтролишу те садржаје.

Поред тога, биће уведена и обавезна идентификација корисника који шаље робу што ће после олакшати и рекламациони поступак.

"Ово ће спречити оне који су се досада бавили малверзацијама, због саме чињенице да ће морати да дају податке из личне карте", навела је Ирини Рељин.

Пошта Србије је и досад тражила документа од пошиљалаца, а то ће сада бити обавеза за све који се баве поштанским услугама.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(уторак, 12. нов 2019, 17:01) - anonymous [нерегистровани]

nezakonito

Ne mogu prikupljati podatke iz lične karte. Nemaju pravo na to. U suprotnosti je sa zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Odnosno, ako i imaju pravo, moraju ih brisati iz njihovog sistema odmah nakon uručenja pošiljke. I to zbilja treba da urade. Ali... E, sada sleduje mnogo ali. Koga baš interesuje nek malo pogleda pomenuti zakon i njegovo tumačenje, pa će videti.

(уторак, 12. нов 2019, 16:40) - Markovljev [нерегистровани]

Brzina

Nekoliko puta sam slao pismo vecih razmera i tezine do 2 kg koje je iako nije u njima bilo nista sto bi podlegalo carini bilo na Carini i Posti iako u istoj zgradi u Novom Sadu vise od mesec dana.!!! U danasnje vreme rentgena i drugih tehnickih mogucnosti, mesec dana. Sto se tice licne karte, ona je kod nas potrebna svuda, kopira je gde ko iako je na njoj maticni broj i moze se zloupotrebiti. Ima jos dosta toga da menjamo na putu boljitka pa i boljih usluga Poste.

(уторак, 12. нов 2019, 15:41) - Паметњаковић [нерегистровани]

Жалосно.

Тешко нама ако наши супер стручњаци, експерти, доктори наука, итд. нису били у стању то сами да ураде без да им неко из ЕУ објасни како треба да се ради.

(уторак, 12. нов 2019, 15:31) - anonymous [нерегистровани]

"Glupost"

nase poste je da posiljke za Evropske zemlje su jeftinije od slanja na pr.u Bosnu ili nekom u Srbiji?Gde je tu logika?

(уторак, 12. нов 2019, 15:25) - Bob [нерегистровани]

Pitanje

A sad jedno pitanje: da li je radnik poste ovlascen da uzima licnu kartu i prepisuje podatke iz nje.

(уторак, 12. нов 2019, 14:17) - anonymous [нерегистровани]

cena PTT usluga u Kanadi

Samo za Vasu informaciju - preporučeno pismo od 3.5 gr sa garantovanom dostavom $69.95 preko Canada post do Republike Srpske (Trebinje).

(уторак, 12. нов 2019, 14:02) - anonymous [нерегистровани]

tendeciozni

Pošta je majka Srbije

(уторак, 12. нов 2019, 13:50) - Боки [нерегистровани]

... шта није јасно

..па видите да ће пошиљаоци морати да дају податке из личне карте, нормално да то оправдава та поскупљења, мораће да уведу нови формулар и измене у софтверу, а знате то кошта у јавним набавкама. (Да, истовремено сам саркастичан али и делом - на жалост - не)

(уторак, 12. нов 2019, 13:33) - anonymous [нерегистровани]

Gluposti

Nista konkretno, zamajavanje gradjana. Problemi se samo gomilaju, nista se ne resava. Toliko toga treba da uskladimo sa EU a i tamo se menjaju zakoni i onda ponovo kasnimo itd...
Inace postanske usluge kurira u Srbiji su preskupe kada uporedite sa npr. Nemackom koja je visestruko veca drzava sa mnogo vecim standardom a cene postanskih usluga su samo oko 2 puta vece!!!(neke usluge su i jeftinije!)

(уторак, 12. нов 2019, 13:14) - anonymous [нерегистровани]

bla bla bla...

Zamajavanje i prikrivanje pravih razloga.
Nigde ni reči o pravim razlozima.
Pravi razlog je drastično poskupljenje PTT usluga. Neke usluge su poskupele čak 200%.