РТС: Србија не верује „Данасу“

Радио-телевизија Србије реагује на текст у дневном листу „Данас“ у којем се подаци из истраживања о поверењу у медије у региону тумаче на таблоидан начин.

Редакција „Данаса" је на делу показала зашто је сматрају „опозиционим таблоидом". 

„Данас" цитира податке из истраживања фондације „Конрад Аденауер" у коме се каже да 33 одсто грађана Србије верује РТС-у, али да само 20 одсто верује штампаним медијима.

„Уредници" (нажалост ову реч морамо да ставимо под наводнике) „Данаса" на овим чињеницама заснивају наслов „Србије не верује РТС-у", иако је јасно да грађани Србије много више верују свом јавном медијском сервису него опозиционом таблоиду и његовој провладиној браћи. 

Ако је из она два податка требало извући наслов о томе коме Србија не верује једино је очигледно да би у њему морали да буду штампани медији међу којима је и „Данас", као и онлајн медији којима не верује 71,5 одсто грађана.

У „Данасовом" тексту јасно пише да 72,8 одсто испитаника не верује штампаним медијима, а 64,8 јавним медијским сервисима. Дакле, мање се верује „Данасу" него РТС-у, али то не видимо из „Данасовог" наслова, односно обраде стварности његових уредника.

И тачно је да 65 одсто испитаника мисли да политика има утицај на два јавна медијска сервиса у Србији, али у тексту не пише да то мисли 88 одсто грађана Босне и Херцеговине за своје јавне сервисе, 83 одсто грађана Хрватске и 71 одсто грађана Црне Горе. 

Толико о објективности, правдољубивости, професионалности, моралности... таблоидног „Данаса".

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 10. нов 2019, 21:50) - anonymous [нерегистровани]

Хвала...

... РТС- у зато што је реаговао на ову манипулацију “Данас”-а! И убудуће треба да реагује на СВАКУ лаж, манипулацију и дезинформацију било са које стране да долази. “Данас” баш предњачи у пласирању пажљиво конструисаних полу -истина или полу-лажи са циљем да изазове негативне емотивне реакције код читалаца а све ради лакшег манипулисања људима и остварења политичких циљева.

(недеља, 10. нов 2019, 21:42) - anonymous [нерегистровани]

РТС

РТС је најобјективнији медиј у нашој земљи. Портал и вести РТС-а пратим без размишљања о позадини и наручиоцу текста.