Војска Србије се уверила у могућности "мистрала 3", предстоји интеграција у ПАСАРС

Припадници Војске Србије су се на Сардинији уверили у квалитет система ракета "мистрал 3" и могућност њихове интеграције на систем ПАСАРС.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије присуствовала је на војном полигону на Сардинији бојевом гађању ПВО системом "мистрал 3". Реч је о систему за чију је куповину Република Србија ове године потписала уговор.

Делегацију Србије предводио је помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, који је рекао да су се уверили у квалитет система ракета и могућност њихове интеграције на систем ПАСАРС.

"Приликом гађања на полигону италијанске војске на Сардинији систем је био увезан, ракета је лансирана из аутоматизованог система АТЛАС РЦ, подаци о циљу су давани с командног места ЛИКОРН који је такође имао на себе спојене радарске и оптоелектронске осматрачке сензоре. Гађање је на малу мету која је симулирала борбени хеликоптер изведено успешно", рекао је Милорадовић, саопштило је Министарство одбране.

Навео је да су оптоелектронски нишански сензори захватили циљ на више од 11 километара.

"Имали смо прилику и да пратимо правилан лет ракете и погодак у циљ на нешто више од седам километара. Нама је то било веома битно како бисмо се пре свега уверили у квалитет система ракета чију смо куповину уговорили, а такође и да видимо како је он интегрисан у ове командне системе и са осталим сензорима. Управо је то нешто што нама предстоји, јер планирамо да интегришемо ракету на наш систем ПАСАРС, који је такође увезан у наш командни батеријски систем базиран на модернизованом радару ЖИРАФА", објаснио је Милорадовић.

Предности "мистрала 3"

Током посете француског председника Емануела Макрона Србији потписано је више споразума из области наоружања и војне опреме. Тада је договорена набавка ПВО система "мистрал 3".

Министарство одбране у саопштењу наводи да се "мистралом 3" добија веома ефикасно средство за мале висине, које одликује кратко време реакције, велике маневарске способности, као и велика отпорност на дејства савремених система за самозаштиту ваздухоплова.

"Мистрал 3" представља последњу генерацију преносних ракетних система кратког домета и у односу на сличне системе осталих произвођача истиче се низом напредних карактеристика.

Високе маневарске способности ракете омогућавају дејство по ваздухопловима који интензивно маневришу са оптерећењем до 9г, велики домет ракете који омогућава дејство по ваздухопловима на даљинама до 7,5 километара, бојева глава велике разорне моћи која омогућава поуздано уништење циља.

Има и високу отпорност на пасивне и активне системе за електронско ометање употребом технологије матричног инфрацрвеног детектора, могућност дејства у сложеним метео-условима, дању и ноћу употребом инфрацрвене камере високе осетљивости у систему за нишањење, могућност интеграције у различите хибридне борбене системе.

Преносни ракетни систем кратког домета "Мистрал 3" биће испоручен у две варијанте. У првој ће се користити као лаки преносни ПВО систем, док ће у другој варијанти бити интегрисан у артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС-16 високог нивоа балистичке заштите и мобилности.

Интеграцијом у систем ПАСАРС-16 добиће се средство способно да пружи ефикасну ПВО заштиту оклопним и механизованим јединицама непосредно из борбеног поретка, као и да оствари врло ефикасну ватру по циљевима на земљи.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво