Војска Србије се уверила у могућности "мистрала 3", предстоји интеграција у ПАСАРС

Припадници Војске Србије су се на Сардинији уверили у квалитет система ракета "мистрал 3" и могућност њихове интеграције на систем ПАСАРС.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије присуствовала је на војном полигону на Сардинији бојевом гађању ПВО системом "мистрал 3". Реч је о систему за чију је куповину Република Србија ове године потписала уговор.

Делегацију Србије предводио је помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, који је рекао да су се уверили у квалитет система ракета и могућност њихове интеграције на систем ПАСАРС.

"Приликом гађања на полигону италијанске војске на Сардинији систем је био увезан, ракета је лансирана из аутоматизованог система АТЛАС РЦ, подаци о циљу су давани с командног места ЛИКОРН који је такође имао на себе спојене радарске и оптоелектронске осматрачке сензоре. Гађање је на малу мету која је симулирала борбени хеликоптер изведено успешно", рекао је Милорадовић, саопштило је Министарство одбране.

Навео је да су оптоелектронски нишански сензори захватили циљ на више од 11 километара.

"Имали смо прилику и да пратимо правилан лет ракете и погодак у циљ на нешто више од седам километара. Нама је то било веома битно како бисмо се пре свега уверили у квалитет система ракета чију смо куповину уговорили, а такође и да видимо како је он интегрисан у ове командне системе и са осталим сензорима. Управо је то нешто што нама предстоји, јер планирамо да интегришемо ракету на наш систем ПАСАРС, који је такође увезан у наш командни батеријски систем базиран на модернизованом радару ЖИРАФА", објаснио је Милорадовић.

Предности "мистрала 3"

Током посете француског председника Емануела Макрона Србији потписано је више споразума из области наоружања и војне опреме. Тада је договорена набавка ПВО система "мистрал 3".

Министарство одбране у саопштењу наводи да се "мистралом 3" добија веома ефикасно средство за мале висине, које одликује кратко време реакције, велике маневарске способности, као и велика отпорност на дејства савремених система за самозаштиту ваздухоплова.

"Мистрал 3" представља последњу генерацију преносних ракетних система кратког домета и у односу на сличне системе осталих произвођача истиче се низом напредних карактеристика.

Високе маневарске способности ракете омогућавају дејство по ваздухопловима који интензивно маневришу са оптерећењем до 9г, велики домет ракете који омогућава дејство по ваздухопловима на даљинама до 7,5 километара, бојева глава велике разорне моћи која омогућава поуздано уништење циља.

Има и високу отпорност на пасивне и активне системе за електронско ометање употребом технологије матричног инфрацрвеног детектора, могућност дејства у сложеним метео-условима, дању и ноћу употребом инфрацрвене камере високе осетљивости у систему за нишањење, могућност интеграције у различите хибридне борбене системе.

Преносни ракетни систем кратког домета "Мистрал 3" биће испоручен у две варијанте. У првој ће се користити као лаки преносни ПВО систем, док ће у другој варијанти бити интегрисан у артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС-16 високог нивоа балистичке заштите и мобилности.

Интеграцијом у систем ПАСАРС-16 добиће се средство способно да пружи ефикасну ПВО заштиту оклопним и механизованим јединицама непосредно из борбеног поретка, као и да оствари врло ефикасну ватру по циљевима на земљи.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(субота, 09. нов 2019, 19:17) - anonymous [нерегистровани]

Modifikacija

Integrisati „Mistral 3“ i na Strelu 10 M, da li je Miloradović sa saradnicima o tome razmišljao?!?

(субота, 09. нов 2019, 18:23) - anonymous [нерегистровани]

зашто да не?

Ако сам добро разумео Хрватска има много хеликоптера, тако да је мистрал савршен. Осим тога куповина наоружања је политичко питање, увек било увек биће.

(субота, 09. нов 2019, 17:49) - anonymous [нерегистровани]

Sta

@mistral i pansir:
Bezopasna? Druze, pancir gadja ciljeve na 20km daljine i 10km visine.

(субота, 09. нов 2019, 17:00) - anonymous [нерегистровани]

Mistral i Pansir

Oba ta dva sistema su kratkodometna i bezopasna za avione koji lete na visinama većim od 4000 m.

(субота, 09. нов 2019, 12:57) - Dusan Silni [нерегистровани]

Zato

Prvo, ne radi se o italijanskoj igracki, vec o francuskom PVO sistemu malog dometa, najboljeg na svetu u toj kategoriji zbog svoje velike pocetne brzine i velikog procenta pogotka. Drugo, danas je moguce integristati razlicite sisteme zahvaljujuci digitalizaciji. Kao sto kupis laptop koji je sastavljen od komponenata razlicitih proizvodjaca, tako mozes i americku raketu da "stavis" na Orao i MiG, pa i Mistral na Pasarsa, sto je idealna kombinacija.

(субота, 09. нов 2019, 12:49) - Bob [нерегистровани]

Objasnjenje

Za neupucene. Imzmo za naseg Paearsa kupca iz inostranstva, ali da na njemu budu instalirane zqpadne rakete. A osim toga Mistral je odlican pvo sistem, namenjen prvenstveno za obaranje naoruzanih bespilotnih letilica i naoruzanih dronova, apri to e ga je nemoguce ometati, a i toje mali sistem pogodan za sakrivanje.

(субота, 09. нов 2019, 12:47) - Dance(iIT) [нерегистровани]

Neznanje

Bolje da neko ne komentariše ništa nego da pise neke stvari koje n8malo ne razume.
1.Nije Italijanska igračka nego vrlo moderna raketa Francuske proizvodnje
2.Mi nemamo takve tehnologije da napravimo nešto slično i niti para da tako nešto razvijemo
3.Kupujemo ono što nam je najviše potrebno a pvo u ovom slučaju je više nego potreban što za blizu što za dalju zaštitu.

(субота, 09. нов 2019, 11:54) - Markovljev [нерегистровани]

Malo nerazumem

Kao bivsi vojnik malo nerazumem zasto nasa armija kupuje od toliko razlicitih proizvodjaca, jer svima je poznato da unifikacija ima svojih prednosti. Rusko orudje, erbasovi helikopteri, sad italijanska igracka koju sigurno moze proizvoditi i nasa vojna industrija i sa boljim obezbedjenjem za strelca. Nismo mi toliko velika armija da mozemo imati razlicite divizione, pa je svaka unifikacija vise nego dobra. To znaju i gradski prevoznici pa teze da imaju autobuse od istog proizvodjaca.

(субота, 09. нов 2019, 11:29) - anonymous [нерегистровани]

ne postoji odbrana, već samo odvraćanje

1999 g je ČOVEK varao elektroniku.A upoređivanje pancira i mistrala su "babe i žabe".

(субота, 09. нов 2019, 11:03) - anonymous [нерегистровани]

Covek?

da li ovaj sistem ima i kompjutersko navodjenje tj upravljanje? Jer ako ovde primarno covek upravlja onda je to proslost i veliki rizik u startu.