Ако не можете да затрудните – нема времена за чекање

У Европи се ова седмица обележава као недеља неплодности. Проценује се да у европским земљама око 25 милиона људи има проблем са стерилитетом. И у Србији је забрињавајућа статистика. Биомедицински потпомогнута оплодња једини је начин да око 400.000 парова постану родитељи.

Држава финансира три покушаја за жене до 42 године, а да би ту могућност имало што више грађана, последњих 10 месеци у пуном капацитету ради и најмлађи државни Центар за биомедицински потпомогнуту оплодњу у Клиничком центру у Крагујевцу.

Ања је прва беба зачета поступком вантелесне оплодње. Том методом још пет парова добило је потомство. Пискулићи су после пет година чекања добили близнакиње из првог покушаја.

"Кад су ми их бабице донеле да их видим, плакао сам од среће. Био сам најсрећнији отац на свету", рекао је Дејан Пискулић.

Његова супруга Тања саветује свим паровима који дуго не могу да добију децу да се пријаве за вантелесну оплодњу.

За успешност процеса важно је да се пацијенткиње јаве у млађем животном добу. Одмах се приступа дијагностици и лечењу стерилитета, чији су узроци многобројни.

"Мушка неплодност која се изједначила са женском, затим поремећаји са јајоводима, смањена функција јајника, ендометриоза", наводи др Александар Николов из Центра за БМПО КЦ Крагујевац.

Др Марија Шорак наводи да до 35. године имају одличан проценат успешности. Од 35. до 42. године тај проценат опада, рекла је др Шорак.

Поред стандардних метода, оплодња се обавља и интрацитоплазматском инјекцијом сперматозоида. Уводе се и нове технике.

"Пре месец и по дана смо почели и процес замрзавања. Добили смо дозволу за рад од надлежних институција и замрзавамо и сперматозоиде, јајне ћелије и ембрионе који су овде зачети и настали у нашем центру", навео је директор КЦ "Крагујевац" проф. др Предраг Саздановић.

До сада је урађено педесетак вантелесних оплодња и остварено 15 трудноћа из ембриотрансфера. Успешност је око 40 одсто – изнад светског просека.

број коментара 0 Пошаљи коментар