Награде новинаркама РТС-а на конкурсу "Другачије од других"

Новинарке РТС-а Ружа Јеремић Турудић и Гордана Нешовић добитнице су награде који организује Стална конференција градова и општина.

На конкурсу "Дугачије од других" Ружа Јеремић Турудић награђена је за емисију "Како дубоко постаје плитко", о проблему смећа у Пријепољу и донацијама Европске уније у заштити животне средине.

"У нашем послу је важно добити шансу. Ја сам је добила, испало је све како треба. Бавила сам се проблемом смећа, пре свега у Пријепољу. То је била централна тема у оквиру емисије – Како дубоко постаје плитко, и захтевала је истраживачки рад. Тема је актуелна, нажалост, и неколико недеља после емисије, зато што тај проблем смећа у Пријепољу и околним општинама није решен", објашњава Јеремић Турудићева.

Гордана Нешовић из Радио Београда награђена је за прилог о малолетничким браковима.

"Оно чиме сам се ја бавила је предлог измене закона о малолетничким браковима, и, са друге стране, шта институције и државне и локалне раде на том нивоу, са једном дигресијом како Малави, држава где је племенска заједница врло јака, решава проблем малолетничких бракова. Па је негде закључак – ако могу они, што не бисмо и ми?", наводи Нешовићева.

Подизање капацитета локалних самоуправа како би пружали што квалитетније услуге грађанима и привреди, циљ је Сталне конференције градова и општина, објашњава генерални секретар те конференције Ђорђе Станичић. Истиче да у томе медији играју кључну улогу.

"Кроз локалне медије лакше се препознају људи и проблеми на које се конкретан проблем односи. Лакше то разумеју и могу боље да учествују у његовом решавању. Мислимо да је добро да људи који раде у локалним заједницама себе препознају у прилозима као што су ови награђени", објашњава Станичићева.

Члан жирија, главни и одговорни уредник Првог програма Радио Београда Срђан Бошковић, сматра да локалне теме треба подизати на национални ниво. Каже да у нашој кући увек има простора за то.

"Јавни медијски сервис, и телевизија и радио, када пруже шансу новинарима да се баве оваквим темама, долази и до успеха да се информише Србија о проблемима у друштву и у локалним самоуправама", оцењује Бошковић.

Награђени су и – Милица Алавања, Борислав Деспотовић и Тамара Трнинић, као и Предраг Тодоровић.

број коментара 0 Пошаљи коментар