Биогас би могао да нам сачува ваздух, свако село би могло да помогне

Долазе хладнији дани и поново се мисли селе на причу о томе како се загрејати, а упозорења о загађеном ваздуху који удишемо су све озбиљнија. Горан Кнежевић из Удружења "Биогас" каже да је смисао електрана на биогас заштита животне средине, а тек онда производња електричне енергије и топлоте.

Горан Кнежевић каже да је биогас мешавина гасова настала процесом анаеробне дигестије.

"У процесу који је врло сличан процесу који се дешава у желуцу краве, ослобађа се метан. Он се води на гасни мотор који покреће генератор и тако се производи струја", објашњава Кнежевић.

Наглашава да је биогас добар за заштиту животне средине.

"Када бисмо оставили стајњак који је једна од сировина потребних за добијање биогаса на писти, метан би се исијао у атмосферу. Метан је 22 пута агресивнији и штетнији за атмосферу од угљен-диоксида. Ми тај метан користимо за покретање мотора, производимо струју и смањујемо утицај метана на климатске промене", истиче Кнежевић.

Каже да су основни делови постројења за производњу биогаса усипни делови у које се сировина убацује и дигестори у којима се маса меша на одређеној температури, због чега долази до дигестије и генерисања метана.

"За електрану од једног мегавата, инвестиција је вредна три до три и по милиона евра. Једна електрана генерише педесетак радних места", истиче Кнежевић.

"Неопходна измена законског оквира"

Горан Кнежевић каже да у Србији има двадесетак електрана на биогас, а да су власници веће фирме које се баве пољопривредом или сточарством.

"Покушавамо да створимо услове и законски оквир који би омогућио и мањим газдинствима и селима где би се људи удружили да производе биогас. Наша идеја је да свако село има једну електрану на биогас", наглашава Кнежевић.

Каже да је и садашњи законски оквир добар, али да увек постоји простор да се унапреди.

"По садашњим прописима, много боље услове имају власници великих електрана. За мање електране није исплативо да подижу постројења јер је много скупља изградња по инсталираном киловату снаге", објашњава Кнежевић.

Каже да као биомаса могу да се користе све врсте стајњака, остаци из пољопривреде, покварена храна, кланични отпад изузев костију и коже, односно све оно што је органски отпад.

У среду, 30. октобра, биће одржана панел-конференција у организацији удружења "Биогас", Министарства рударства и енергетике и немачког удружења за биогас.

"Уз много квалитетних говорника, биће прави повод да се дискутује о унапређењу услова, како бисмо омогућили да свако село у Србији има барем једну биогасну електрану", каже Горан Кнежевић.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. окт 2019, 18:03) - anonymous [нерегистровани]

Sunce

Ako stvarno hocete da spasite vazduh, upotrebite suncane panele. Sunce bi trebalo da bude besplatno.

(понедељак, 28. окт 2019, 15:16) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Bоlje bi bilo

Osposobiti manje farme-domacinstva da preradjuju stajnjak i biootpad za potrebe svog domacinstva.Na Youtube-u mozete videti kako to funkcionise u Kini i Indiji.Time bi se resio i poroblem septickih jama koje zagadjuju podzemne vode jer nisu ispravno pravljene sa dve komore vec imaju samo jednu.U Kini i Indiji domacinstva na taj nacin obezbedjuju energete za kuvanje i grejanje domacinstva pa cak i za pogon poljoprvrednih masina (dizel motori se mogu pogoniti metanom bez problema), struju i povrh toga, kada je citav proces digestacije gotov, ostaje mulj koji je odlicno djubrivo kao i stajnjak samo sto je u tecnom stanju.U drugoj komori je voda koja nije stetna po okolinu.

(понедељак, 28. окт 2019, 15:13) - anonymous [нерегистровани]

bio, etno, organsko, prirodno....odlazenje!

...bez stanovnistva sve gubi smisao!

(понедељак, 28. окт 2019, 11:00) - anonymous [нерегистровани]

Mladi poljoprivrednik

Svako selo da ima elektranu na biogas?Po selima je sve manje ljudi a kamoli krava...I ovo je sad aktuelno jer je zagadjenje veliko, kad pocne vetar da duva, oduvace i zagadjenje ali i pricu o elektranama na bio gas.... Kod nas uvek sve ostane samo prica...

(понедељак, 28. окт 2019, 10:55) - Стевица [нерегистровани]

На жалост, потпуно нетачно

Добро би било да је тако. У пракси уместо да штите животну околину, додатно је загађују. Течност после врења не иде у специјалне наткривене базене (немају их), већ се пушта у канале и загађује подземне воде (нарушавање здравља). Управо немачке студије то показују. Смањени сточни фонд Србије и стајњак су потпуно занемариви на светском нивоу и у односу на метан из пермафроста. Сељаци неће имати користи од тих постројења, него ће имати алтернативног добавњача гаса, а изменама закона се жели постићи да грађани путем рачуна плате некоме нешто што је иначе још мање исплативо. Постоје примери минијатурних постројења из Африке и Индије где сељаци са пар крава имају гас за своје потребе. То је далеко примереније за наше сељаке, него гигантска бетонска здања (никога се не обавезује да земљиште после доведе у првобитно стање) која коштају милионе евра и доносе корист појединцима, а не заједници.

(понедељак, 28. окт 2019, 10:00) - anonymous [нерегистровани]

biogas

U Americi svaka veca farma ima postrojenje za dobijanje metana iz prirodnog djubriva. Metan im sluzi ne samo za pokretanje generatora za struju , vec i kao gorivo za mehanizaciju i automobile. Kod nas je na delu strasan lobi od uvoznika dizela i gasa, koji sprecava otvaranje veceg broja pumpi na metan (CNG) . Umesto sto unistavamo reke sa mini centralama, treba propagirati i dotorati upotrebu metana.