Градња мини-хидроцентрала у заштићеним подручјима биће забрањена

Министар заштите животне средине Горан Триван најављује измене Закона о заштити природе којима ће бити забрањена изградња мини-хидроцентрала у заштићеним подручјима.

Горан Триван је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да постоје три категорије заштићених добара, и у свима ће бити забрањена градња мини-хидроелектрана.

"Полемика око тога траје најмање две године. Потребно је имати у виду да имамо најмање површинских вода у региону, онда морамо да водимо рачуна како да сачувамо воде, а један од начина је забрана у заштићеним добрима", истакао је министар за заштиту животне средине.

Одговарајући на питање шта би се догодило да грађани нису били толико упорни и гласни током протеста, Триван је рекао да би се свакако разговарало о овој теми јер би он то тражио.

"Једно папири, друго пракса" 

Главни проблем код мини-хидроелектрана нису оне саме по себи, каже министар, већ реализација пројекта.

Према његовим речима, инвеститори нису испоштовали све стандарде.

"Да су поштована сва правила, не би било реакције. Често нема воде у кориту због тога... То је питање за општине, локалне инспекције. Испоставило се да су једно папири, а друго пракса", напомиње министар заштите животне средине.

До сада је изграђено око 100 мини-хидроелектрана, а Триван поручује да је "Србија правна држава и неће приступити рушењу ако је нешто легално добило дозволу".

"Оне ће бити у обавези да уподобе свој рад и да раде по прописима", поручује министар. 

број коментара 9 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. окт 2019, 12:24) - anonymous [нерегистровани]

Reka

Svaka reka bi trebalo biti zaštićena sredina.

(понедељак, 21. окт 2019, 12:10) - anonymous [нерегистровани]

Ne dajte reke i izvore glasači.

Kada i voda bude u vlasništvu banaka, svi postaju robovi.

(понедељак, 21. окт 2019, 12:05) - anonymous [нерегистровани]

Reka ne sme biti privatna svojina!!!

Izvor vode i reka ne smeju biti u privatnom vlasništvu, dugoročni zakup za izvore možda, ali pravo svojine nikad. Za takvu vlast glasam. Čekam da vidim ko će to jasno imati istaknuto. A za ove već izgrađene, ako ne obezbede onaj prirodni minimum sledi malo dinamita.

(понедељак, 21. окт 2019, 10:02) - Радан [нерегистровани]

Заштићена подручја?

Која су то заштићена подручја а која не? Зар не би сваки планински поток требао да буде заштићен? Сама изградња мини електране у великој мери нарушава природу јер долази до тоталне сече шуме поред потока у ширини 50 ак метара и дужини неколико километара, замућења потока у трајању годину и више дана и тоталног нарушавања природе услед земљаних радова. Остаје ругло. Боље се окренути соларној енергији и енергији ветра. Мини хидроцентрале су катастрофа.

(понедељак, 21. окт 2019, 09:49) - Пироћанац [нерегистровани]

НЕ за МНЕ!

Ми дежурамо дан и ноћ! Бранимо поточиће на Старој Планини!!

(понедељак, 21. окт 2019, 09:35) - Slobodan [нерегистровани]

Kad se radi sa inatom umesto sa pamecu!?

Uopste mi nije jasno u kome veku i na kojoj planeti zive ti ljudi koji prave te mini hedroelektrane!?Na svetu postoje gomile tehnoloskih resenja koje uopste ne uticu na prirodu i koje su mnogo jeftinije od tih primitivnih cevki kroz korita reka!Jedno ot tih resenja je vertikalna turbina, koju voda u slobodnm padu pokrece tu turbinu.To su mali rezervoari u obliku skoljke napravljeni uz korito reke, reka delom prolazi kroz tu turbinu i eto energije, a sve morske zivotnje ostaju nedirnute priroda ostaje nedirnuta a sto je jos interesantnije, takve turbine mogu da se postavljaju na vise mesta niz tok reke dok, kada se reka izoluje u cevi, onda moze samo jedna mini hidroelektrana da se postavi a sva priroda pored cevi gasi sav svoj zivot! Potrazi na googlu; Micro Hydro Power plant

(понедељак, 21. окт 2019, 09:33) - anonymous [нерегистровани]

Majdak

Po Goliji preoraše puteve zbog cevi, grade se tri mMHE o čemu pričate? A zaštićeno područje.

(понедељак, 21. окт 2019, 09:16) - anonymous [нерегистровани]

Koja glupost

75 posto vode mora u korito radi ribnog i zivotinjskog sveta samo 25 posto sme za struju ako se to ne ispuni onda je to unistavanje covecanstva slicno ubici .Vrlo malo vode sme u cevi da se nebi ugrozila priroda niko nema osim prirode da ostai korito reke bez vode a kada je jaka susa mora se obustavit rad more tero bi ja vas da pumpate vodu nazad koji ste dozvolili to delo .

(понедељак, 21. окт 2019, 09:05) - Sasa [нерегистровани]

Postovani

Mini hidrocentrale ne treba nigde graditi postovani gospodine,nemojte unistavati majku prirodu i narusavati i unistavati eko sistem .......u protivnom moracete da se suocite sa gnevom naroda da jednoga dana ne bi ste nas doveli u situaciju da nas majka priroda kazni...,a majka priroda ne prasta !