Све више радних спорова решава се мирењем

У Агенцији за мирно решавање радних спорова ове године удвостручен је број у којима посредује. Томе су допринеле прошлогодишње измене закона и већа овлашћења миритеља. Посредовање Агенције је од виталног значаја за социјални дијалог, који је проритет Владе, оценио је ресорни министар Зоран Ђорђевић.

Закинуте зараде и разне накнаде, а све чешће и помоћ око колективних уговора у државним предузећима, допринели су да се ове године пред Агенцијом за мирно решавање радних спорова нађе око 2.200 случајева.

Зоран Ђорђевић, министар за рад, борачка и социјална питања, наводи да је агенција у овој години имала двоструко више предмета него у прошлој, а ако се пореди период од 2010. до 2014. године, има их 10 пута више.

Директор Агенције Миле Радивојевић истиче да је смисао био да се тај институт најчешће користи у приватном сектору, али је пракса показала да број радних спорова није ништа мањи ни у јавном сектору.

Поступак је за обе стране бесплатан. У недостатку специјализованих судова рада, штеди време дугих судских спорова, оцењују синдикати.

Зоран Стојиљковић из УГС "Независност" сматра да је то синдикатима јако важно, јер су они представници слабије стране, која има мање начина да свој циљ оствари лобирањем и политичким утицајем.

Готово хиљаду спорова вођено је због исплате отпремнина, решено је 11 колективних захтева, у два случаја обустављен је штрајк.

Свега шест је вођено због отказа, а 15 због мобинга.

број коментара 0 Пошаљи коментар