Сме ли даљински управљач да буде једини лек против вулгарности

Сцена оралног секса емитована уживо у програму "Хепи" телевизије запрепастила је јавност у Србији. Регулаторно тело за електронске медије покренуло је поступак после емитовања спорног садржаја у суботу увече. У ресорном Министарству кажу, најпре би требало да се утврди шта се у спорној сцени заправо догодило. Верују да ће РЕМ реаговати адекватно.

Пре поноћи, на телевизији са националном фреквенцијом експлицитне сцене.

РЕМ је сачинио извештај, покренуо поступак, кажу у кратком саопштењу, без изјава до окончања процедуре. Могући исход – опомена, упозорење или најдрастичније забрана емитовања програма од 24 сата до 30 дана.

"Савет Регулаторног тела ће приликом одлучивања у поступку изрицања мера узети у обзир све околности под којима је дошло до приказивања наведеног садржаја", саопштавају из РЕМ-а.

Главни уредник "Хепија" није видео спорни садржај у свом програму, како преносе медији –видео је једино глуму, забаву. Због ријалитија "Парови", телевизију "Хепи", која је националну фреквенцију добила и због дечјег програма који не емитује, РЕМ је већ скидао са малих екрана на један дан.

У Савету регулаторног тела за електронске медије тврде – док им Закон не да већа овлашћења, више не могу. У ресорном Министарству су сагласни да би прописи требало да се мењају, али верују и да РЕМ-у нису ни сада везане руке.

"Ја сам убеђен да ће они реаговати на прави начин, као уосталом и до сада, а ја као државни секретар наравно могу увек да осудим сваку скарадност, сваки неморал и сваки кич и сваки неукус који се појављује", наглашава Александар Гајовић, државни секретар у Министарству културе и информисања.

Јавност је узнемирена, али и уморна од шокирања сличним вестима које сервирају скандал мајстори. Гора од неадекватне кажњивости недопустивог садржаја је само равнодушност која би водила у прихватање угађања најнижим страстима.

Стручњаци верују да је једина адекватна казна одузимање националне фреквенције, уверени да су тврдње да РЕМ нема одговарајуће механизме изговори.

"Опомена на опомену би кад тад водила губитку националне фреквенције. РЕМ има велики истраживачки центар, истраживачку службу. Чему она служи ако нема никаквих механизама контроле, ако се то што они истражују не може да примени. Ако се након оволико година истраживања показало да је РЕМ немоћан, онда би требало да су у стању да они сами производу предлоге препорука за промену одговарајућих закона", истиче проф. Милена Драгићевић Шешић са Факултета драмских уметности.

Многе државе показале су да не верују у просту премоћ даљинског управљача над вулгарношћу. У Хрватској је РТЛ платио казну од 14.000 евра због емитовања садржаја који утиче лоше на децу и малолетнике.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 15. окт 2019, 09:00) - anonymous [нерегистровани]

Решење

Не треба одузимати националну фреквенцију, Довољно би били да се у тим ријалитијима забране рекламе. Продукција то не би више пуштала.

(уторак, 15. окт 2019, 08:57) - Маторац [нерегистровани]

Истина

Не разумем толику халабуку око тога.Звучи као да је то једино што има да се гледа на телевизији. А зашто људи то гледају питање је за социологе, психологе, па и психијатре.Људи воле да завирују у интиму познатих (њима познатих).Гледаоцима су на располагању и бројни канали са тврдом порнографијом, али тамо су глумци безимени.

(уторак, 15. окт 2019, 06:26) - anonymous [нерегистровани]

Сме ли даљински управљач да буде једини лек против вулгарности?

Наравно да не. Он чак није ни неопходан. Постоје и прекидач и утикач. Ипак, најважнија је глава и оно међу ушима, ко има и уме тиме да се служи. У супротном, џабе му све остало.

(уторак, 15. окт 2019, 05:29) - anonymous [нерегистровани]

sramota

30 dana pod hitno i zabraniti emisije sa ovakvim sadržajem.

(понедељак, 14. окт 2019, 23:50) - anonymous [нерегистровани]

Marko

Niko do sada nije spomenuo dvije najspornije stvari u vezi rijalitija. Prvo, u tom programu se sve svodi na pricu o sexu u raznim oblicima i sam cin tj. neka vrsta mekog pornića. Drugo, ko kontrolise glasanje, nikada nije izasao tacan br. glasova pecatiran od telekoma. To je cista obmana potrosaca jer ko klikera imalo vidi da izbacuju koga produkcija zeli, a tako i pobjednika odrede. Glas nicemu ne vrijedi.

(понедељак, 14. окт 2019, 22:25) - anonymous [нерегистровани]

Ne sme..

..nikako.

(понедељак, 14. окт 2019, 22:02) - Goran [нерегистровани]

Ne-Kultura

Toliko prostakluka i splacina, gadi mi se.
Nije ni cudo kakva je svest Nacije kada ovakve stvari se emituju kao da je to obrazovni program.
Sramota za drzavu a i za one koji to prate i podrzavaju.
STIDITE SE SVI DO JEDNOG.

(понедељак, 14. окт 2019, 21:55) - anonymous [нерегистровани]

Realnost

Deca i ovako ne gledjau tv vec telefone, a ove gluposti gledaju penzioneri kojima je jedino ovo ostalo u zivotu

(понедељак, 14. окт 2019, 20:21) - Бронџа [нерегистровани]

Просто

Ствар је проста - одмах забранити Пинк, О2 и Хепи телевизију. А од дневних новина Курир, Информер, Телеграф и ствар решена. Врло просто и једноставно.
Али до тога неће доћи, у питању је висока политика. Нажалост...