Сме ли даљински управљач да буде једини лек против вулгарности

Сцена оралног секса емитована уживо у програму "Хепи" телевизије запрепастила је јавност у Србији. Регулаторно тело за електронске медије покренуло је поступак после емитовања спорног садржаја у суботу увече. У ресорном Министарству кажу, најпре би требало да се утврди шта се у спорној сцени заправо догодило. Верују да ће РЕМ реаговати адекватно.

Пре поноћи, на телевизији са националном фреквенцијом експлицитне сцене.

РЕМ је сачинио извештај, покренуо поступак, кажу у кратком саопштењу, без изјава до окончања процедуре. Могући исход – опомена, упозорење или најдрастичније забрана емитовања програма од 24 сата до 30 дана.

"Савет Регулаторног тела ће приликом одлучивања у поступку изрицања мера узети у обзир све околности под којима је дошло до приказивања наведеног садржаја", саопштавају из РЕМ-а.

Главни уредник "Хепија" није видео спорни садржај у свом програму, како преносе медији –видео је једино глуму, забаву. Због ријалитија "Парови", телевизију "Хепи", која је националну фреквенцију добила и због дечјег програма који не емитује, РЕМ је већ скидао са малих екрана на један дан.

У Савету регулаторног тела за електронске медије тврде – док им Закон не да већа овлашћења, више не могу. У ресорном Министарству су сагласни да би прописи требало да се мењају, али верују и да РЕМ-у нису ни сада везане руке.

"Ја сам убеђен да ће они реаговати на прави начин, као уосталом и до сада, а ја као државни секретар наравно могу увек да осудим сваку скарадност, сваки неморал и сваки кич и сваки неукус који се појављује", наглашава Александар Гајовић, државни секретар у Министарству културе и информисања.

Јавност је узнемирена, али и уморна од шокирања сличним вестима које сервирају скандал мајстори. Гора од неадекватне кажњивости недопустивог садржаја је само равнодушност која би водила у прихватање угађања најнижим страстима.

Стручњаци верују да је једина адекватна казна одузимање националне фреквенције, уверени да су тврдње да РЕМ нема одговарајуће механизме изговори.

"Опомена на опомену би кад тад водила губитку националне фреквенције. РЕМ има велики истраживачки центар, истраживачку службу. Чему она служи ако нема никаквих механизама контроле, ако се то што они истражују не може да примени. Ако се након оволико година истраживања показало да је РЕМ немоћан, онда би требало да су у стању да они сами производу предлоге препорука за промену одговарајућих закона", истиче проф. Милена Драгићевић Шешић са Факултета драмских уметности.

Многе државе показале су да не верују у просту премоћ даљинског управљача над вулгарношћу. У Хрватској је РТЛ платио казну од 14.000 евра због емитовања садржаја који утиче лоше на децу и малолетнике.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво