Европски дан донора – Србија међу последњима у Европи

Данас је Европски дан донора. Посвећен је свима који су у најтежем тренутку, када су се животи њихових најмилијих гасили, смогли снаге и дали сагланост за трансплантацију. Удружење "Заједно за нови живот", покушало је, тим поводом, да приближи ову тему кроз представу и личне приче пацијената.

Да пре три године Младен Тодић није добио нову јетру, данас не би био на сцени Народног позоришта и питање је да ли би разговарао са екипом РТС-а.

Његова прича део је представе "Заједно за нови живот".

"Невероватан је био тренутак кад сам сазнао да ми је једини лек трансплантација. Када сам сазнао да се нашао орган, осећања су била помешана", каже Младен Тодић из Удружења "Заједно за нови живот".

Осим пацијената, у представи играју и глумци Народног позоришта. 

"Човек је такав да брзо увиди проблем и брзо га заборави. Потребно је стално апеловати да будемо присебни у најтежим тренуцима и омогућимо неком право на живот јер је то начин да и неко кога смо много волели настави кроз тог човека да живи", истиче глумица Љиљана Благојевић.

"Имамо капацитете и људство, али не и доноре" 

У овом тренутку, око 2.000 људи чека на трансплатацију.

"Наше листе чекања се не смањују. Нисмо направили тај корак напред јер заиста имамо мали број донора. Ми смо потпуно спремни, сви капацитети и људство, али немамо довољно донора", објашњава чланица Тима за трансплантацију докторка Наташа Петровић.

Иако су лекари спремни за већи број интервенција, а процедура законом поједностављена, то није довољно.

"Када се све поређа, остаје сагласност породице као финално одобрење. Дубоко верујем да ће време донети боље резултате. Потребно је да људи схвате да је то нормална процедура која се примењује већ више од 45 година", истиче директор Клинике КЦС за кардиохирургију професор доктор Светозар Путник.

Ове године, породице су дале 13 сагласности а урађене су 32 трансплантације.

Ипак, Србија је по броју донора и даље међу последњима у Европи. 

број коментара 0 Пошаљи коментар