Мали Цариград и српски Сибир слави "ужичанствених" 690 година

Ужице обележава 690 година постојања, од првог помињања под тим именом у Дубровачком архиву. На рођендан, ужички стари град почиње да враћа стари сјај. Жеља им је да што више оних које пут нанесе у ове крајеве сврате са разлогом и добром вољом и ухвате бар мало "ужичанственог".

Град који је по хроникама био и мали Цариград и српски Сибир и престоница Републике изнедрио је много знаменитих људи, али је част да буде први Ужичанин званично и по имену припала једном Славку који је у историју ушао само као муж извесне Миле. Од тада се броје рођендани града под данашњим именом, чију разгледницу уоквирује средњовековна тврђава Николе Алтомановића. Баш на рођендан, ужички стари град почиње да враћа стари сјај.

"Срећна је околност што ужички град има доста сачуване историјске документације из 1737. године док је још увек био непорушен, још увек читав. Та документација се налази у Бечу, али ми поседујемо све те планове и они су основа за све ове подухвате", каже Ужичанин Марко Поповић, археолог.

Реконструкција најстаријег дела тврђаве, коштаће 32 милиона динара од чега 22 милиона издваја Министарство туризма, а 10 град. Следи конзервација осталих делова, а у плану је и повезивање са Златиборским путем.

"Верујемо да ћемо током наредне године обезбедити услове и новац за почетак радова на том пешачком мосту дугом 113 метара који ће сам по себи бити атракција", истиче Тихомир Петковић градоначелник Ужица.

Генерални секретар председника Републике, иначе Ужичанин, Никола Селаковић наглашава да је обнављање ужичког старог града један од снова Ужичана.

"Мислим да је ово један од пројеката за који сам готово апсолутно сигуран да не постоји нико ко му се противи, напротив подржавају га људи и једва чекају да буде завршен", додаје Селаковић.

Рођенданска жеља Ужичана, од којих су најуспешнији понели и награде за рођендан града је зато да што више оних које пут нанесе у ове крајеве сврате са разлогом и добром вољом да осете и ухвате бар мало "ужичанственог".

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 10. окт 2019, 10:27) - anonymous [нерегистровани]

Stari grad

Stari grad je bio srpska srednjovekovna tvrdjava pa tursko i austrijsko vojno utvrdjene i nije imao verske objekte
Oj Uzice,mali Carigrade su pevale Turkinje kada su 1862.
turska vojna posada napustilia utvrdjenje i s njom krenuli i preostali-neki se vratili u Tursku a neki otisli u Bosnu.

(четвртак, 10. окт 2019, 10:25) - Bojan Ilić [нерегистровани]

Konfuzija misli

Naravno, kada Aja Sofija postane opet crkva!

(четвртак, 10. окт 2019, 09:34) - anonymous [нерегистровани]

Re: zanimljivo

A, da li ce stotine hiljada Srba koji su radi povlastica, presli u muslimansku veru za vreme osmanlija, ponovo preci u veru svojih predaka pravoslavaca?I tako ispraviti istorijsku gresku i izdaju svoga naroda!

(четвртак, 10. окт 2019, 08:31) - Hasko [нерегистровани]

Svako treba da odrzava svoj dom!

Konacno su se sjetili da malo urede tu staru tvrdjavu.Inace, dzamije su svojina vjernika(!) a ne drzave.Vjernici treba sami da odrzavaju svoje vjerske objekte, pravoslavci svoje crkve a muslimani svoje dzamije!

(четвртак, 10. окт 2019, 02:04) - anonymous [нерегистровани]

Zanimljivo

Da li ce neka od 28 dzamija biti rekonstruisana?